Cortana introducerades 2014 i en tid då smarta röstassistenter exploderade i popularitet. Microsofts assistent lyckades dock aldrig få fotfäste på marknaden, vilket lett till att Microsoft valt att fokusera på andra nymodigheter än att utveckla assistenten. Nu verkar det som att Microsoft är redo att säga farväl helt till assistenten då den försvunnit från testversion av Windows.

Cortana har flyttat ut från sökfunktionen i Windows 11 och går att använda som separat applikation. Med senaste testversionen av Windows 11 i utvecklarkanalen är det möjligt att uppdatera Cortana, men i stället för att lägga till nymodigheter stängs möjligheten att använda programmet helt.

Microsoft berättade redan i juni att Cortana skulle börja fasas ut, men berättade aldrig när utfasningen skulle börja ske. Samtidigt gjorde Microsoft det tydligt att assistenten fortfarande kommer vara tillgänglig i Outlook på mobilen samt Teams.

När Cortana ryker helt från Windows är för tillfället okänt. Då det redan skett i testversion av Windows 11 lär assistenten vara borta även i skarpa versionen av operativsystemet innan årets slut.

Kommer du sakna Cortana?