I helgen stormade det i världen för artificiell intelligens. Styrelsen för organisationen Open AI, som bland annat ligger bakom Chat GPT, oväntat beslutade att avskeda VD:n Sam Altman. Kort därefter kastade även medgrundaren och styrelseordföranden Greg Brockman in handduken, tillsammans med flera andra anställda. Nu framgår att de går över till samarbetspartnern Microsoft.

satyanadella.jpg

På Linkedin meddelar Satya Nadella att Microsoft välkomnar de två Open AI-profilerna.

I ett inlägg på Linkedin meddelar Microsofts VD Satya Nadella att teknikjätten välkomnar båda tidigare Open AI-cheferna. Tillsammans med andra tidigare kollegor på Open AI bildar de ett nytt forskningslag under Microsofts flagg, med Altman och Brockman i täten. Han tillägger därtill att Microsoft ser fram emot att så snabbt som möjligt "förse dem med de resurser de behöver för att bli framgångsrika".

Under helgen pekar både officiella uttalanden och inlägg i sociala medier från de tidigare anställda på att det uppstått en klyfta på Open AI, där de olika parterna haft vitt skilda åsikter om hur organisationen skulle skötas. Enligt Open AI:s styrelse hade Altman brustit i sin kommunikation och genom oärlighet mist styrelsens förtroende till hans förmåga att leda företaget. Det viskades om att de trots beslutet skulle ha övervägt att anställa Altman igen, ett rykte som Microsoft-anställningen därmed sätter punkt för.

Beslutet att avskeda Altman överraskade trots det både internt och hos samarbetspartner. Det kom därtill kort efter att Open AI arrangerat utvecklarkonferens och utannonserat Chat GPT-5. Microsoft uppger dock att de fortsatt planerar samarbeta med Open AI och att de ser fram emot att "lära känna det nya ledarskapet".