Om man ska tro läckaren Tom Henderson är information gällande den fullständiga specifikationen för den kommande PS5 Pro nära förestående. Detta då han via X rapporterar att utvecklingskit har börjat leta sig fram till tredjepartsutvecklare.

Dock så har det redan nu börjat rapporteras fler detaljer från inlägg på forumet Resetera och från användaren Kepler_L2 på X. De gör gällande att den nya uppgraderade konsolen använder dig av en systemkrets från AMD som går under kodnamnet Viola. Viola ska tillverkas på TSMC:s teknik N4P och processordelen uppges innehålla Zen 2-processorkärnor likt systemkretsen i den vanliga PS5.

Läs mer om Playstation 5 Pro:

Däremot uppges de åtta stycken processorkärnorna kunna kliva upp i en högre boost-klockfrekvens och nå 4,4 GHz. Grafikdelen uppges däremot ta klivet över från RDNA 2 till en hybridarkitektur med element från både RDNA 3 och 4. Uppgifterna går isär lite gällande antalet Compute Units men det uppges vara antingen 56 av 60 eller 60 av 64. Om det senare stämmer innebär det alltså en grafikdel i nivå med Radeon RX 7800 XT och totalt 3 840 streamprocessorer.

Grafikdelen uppges arbeta i 2 GHz och vara bestyckad med en minnesmängd på 16 GB GDDR6 över en 256-bitar bred minnesbuss. Detta ger en minnesbandbredd på totalt 576 GB/s.

Där hybriddelen för RDNA 4 kommer in i bilden är framförallt för hårdvaruaccelererad ray tracing. Viola uppges nämligen ha dedikerade kretsar för att utföra just detta och därmed behöver kretsen inte använda shader-enheter för ray tracing-arbetslaster. Totalt uppges alltså den rena rastreringsprestandan vara ungefär 50-60 procent bättre än nuvarande PS5 medan ray tracing-prestandan blir dubblerad.

kwTu3kgBpHV325WZ.jpg

Resetera-inlägget fyller dessutom på med information som gör gällande att PS5 Pro utrustas med AMD:s NPU-krets XDNA2. Syftet uppges vara att användas av Sonys proprietära temporala uppskalare för att nå målbilden med bildfrekvens över 30 FPS för spel i 4K UHD-upplösning.

Alltsammans ska avtäckas i September 2024 med oklart riktpris, men får vi tror Tom Henderson lär ännu mer information dyka upp inom en väldigt snar framtid.

Vill du ha en Playstation 5 med fläskigare prestanda? Behövs det? Diskutera i tråden!