Chrome är världens i särklass mest använda webbläsare, och nu hoppas Google att extra säkerhet och anpassning för enterprisemarknaden kommer göra företagskunder villiga att betala för programmet.

Chrome Enterprise Premium heter en ny prenumerationsbaserad versionen av webbläsaren. För 6 dollar i månaden per användare får kunderna tillgång till fyra nya funktioner: ”Djupskanner” mot skadeprogram, URL-filter baserat på kategorier, skydd mot dataförlust och sammanhangsmedveten tillgång till mjukvarutjänster, Google Cloud och interna webbapplikationer via Chrome. Märkligt nog är ”fri från spårning och reklam” inte en av funktionerna.

Google trycker mest på det ökade skyddet mot skadeprogram och dataförlust. På produktsidorna citeras Nick Reva på Snap, som säger att dataförlustskyddet har hjälpt utvecklaren av Snapchat att minska mängden känslig data som anställda skickar till AI-plattformar med 50 procent.

Enligt Google är webbläsaren ”den nya slutpunkten” och citerar en rapport från Gartner som förutspår att webbläsare snart kommer vara den grundläggande plattformen som anställda använder för att utföra sitt arbete, oavsett om de har en företagsdator eller använder någon av sina egna enheter.