Förra året inledde Youtube en kampanj mot reklamblockerare, och har ansträngt sig för att försämra upplevelsen för de som försöker undvika reklam utan att betala för en prenumeration. I början handlade det främst om att motarbeta webbläsartillägg, men nu ska företaget även ta i med hårdhandskarna mot tredjepartsapplikationer.

I ett inlägg på Youtubes supportsidor skriver medarbetaren ”Rob” att sådana applikationer bryter mot Youtubes API-avtal och kommer få sin åtkomst till videor begränsad eller avstängd. Användare kan uppleva bufferfel eller få upp ett felmeddelande om att ”innehållet inte är tillgängligt i den här applikationen”.

Målet för Youtube är förmodligen mobilapplikationer som Adguard, skriver The Verge. Istället för ett tillägg för en vanlig webbläsare spelar dessa upp Youtube-videor direkt, utan reklamavbrott.

En Youtube Premium-prenumeration kostar 119 kronor i månaden för en användare eller 179 kronor för ett familjekonto. Förutom reklamfria videor ingår även musikstreamingtjänsten Youtube Music.