Den som vill installera Windows 11 med så lite onödig ”bloat” som möjligt har länge kunnat använda Tiny11. Nu har utvecklaren NTDEV släppt en uppdatering av verktyget Tiny11 Builder med vilket användare själva kan skräddarsy en installationsavbildning som i sin tur kan användas för att skapa installationsmedia på ett USB-minne.

Med standardinställningarna tar Tiny11 bort bland annat Clipchamp, Väder, Office Hub, E-post och Kalender, Telefonlänk, Edge och Onedrive. Eftersom Edge inte är installerat rekommenderar utvecklaren användare att installera valfri webbläsare via Winget i Powershell. Det går också att hämta ett installationsprogram med curl och köra det från Utforskaren.

Nya Tiny11 Builder består huvudsakligen av ett Powershell-skript som använder Microsoft-processer som DISM. Den enda körbara filen som ingår är oscdimg.exe, ett kommandoradsprogram från Microsoft som ingår i Windows ADK och används för att skapa ISO-filer datorn kan starta från. Med den nya versionen går det att välja vilken version av systemet som helst och på vilket språk som helst, något som inte gick med den äldre versionen.

För att använda verktyget behöver användaren en original-ISO från Microsoft. All kod och andra komponenter ligger på Github så att användare själva kan kontrollera att skriptet inte gör något fuffens.