Förra veckan meddelade den amerikanska regeringen att de ska stoppa försäljning och uppdatering av antivirusprogram utvecklade av ryska Kaspersky Lab i USA. Enligt regeringen utgör företagets tjänster en säkerhetsrisk då mjukvaran kan få tillgång till känslig data och öppna för ryska cyberangrepp. Bolaget har flera kunder inom den amerikanska förvaltningen.

Ryssland har visat att de har kapaciteten och avsikten att exploatera ryska bolag som Kaspersky för att samla in och använda amerikaners personliga information som vapen. Vi är tvungna att agera som vi gör idag. – Gina Raimondo, USA:s handelsminister.

Kaspersky själva säger att beslutet grundar sig i samtidens geopolitiska klimat och hypotetiska risker snarare än en objektiv bedömning av bolagets produkter och tjänster. I ett mejl till nyhetsbyrån AFP förnekar bolaget några kopplingar till den ryska regeringen samt meddelar att de ska vidta rättsliga åtgärder för att stoppa beslutet.

Kaspersky är inte inblandat i aktiviteter som hotar amerikansk nationell säkerhet. I själva verket bidrar vi betydligt till dess försvar från en variation av aktörer som hotar amerikanska intressen och dess allierade. – Kaspersky.

Även tre andra bolag kopplade till Kaspersky ska läggas till på den lista över bolag som det amerikanska handelsdepartementet anser utgör ett hot mot den nationella säkerheten. Amerikaner som använder Kasperskys tjänster får fortsätta använda dem men uppmanas att byta till andra lösningar. Efter den 29 september kommer Kaspersky-mjukvara i USA att sluta uppdateras.