Prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick runt hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga sju speltitlar vägs in för resultatet, och referensmodellen Radeon HD 7970 GHz Edition står till tjänst som index 100.

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

En närmare titt på prestandaindexet för den högre upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar avslöjar ett extremt jämnt resultat mellan Geforce GTX 770 och Radeon HD 7970 GHz Edition. I slutändan är det AMD som drar det längre strået, men med en prestandafördel på endast 1 procent. I jämförelse med Nvidias äldre kort presterar Geforce GTX 770 i snitt 18 procent bättre än sin föregångare Geforce GTX 670 samt 5 procent bättre än Geforce GTX 680.

De högre klockfrekvenserna hos korten från Gainward och Gigabyte skiner tydligt igenom när samtliga resultat från spelen sammanfattas. Både modellerna presterar i snitt 6 procent bättre än Radeon HD 7970 GHz Edition och erbjuder en prestandafördel på cirka 7 procent över Nvidias referenskort.

Sist men inte minst kan vi även kika på SLI-skalningen med två Geforce GTX 770 i hög upplösning. I snitt handlar det om en prestandavinst på nästan 93 procent när ytterligare ett kort läggs till, vilket är ett mycket trevligt resultat.

När vi kikar på de sammanfattade siffrorna från speltesterna i 1080p väger det istället över till Nvidias fördel. Geforce GTX 770 presterar i snitt 3 procent bättre än Radeon HD 7970 GHz. Vidare är Nvidias nykomling 18 procent snabbare än sin föregångare Geforce GTX 670 samt 6 procent bättre än Geforce GTX 680.

Den lägre upplösningen ger de fabriksöverklockade korten från Gainward och Gigabyte möjligheten att sträcka på benen ytterligare. Båda modellerna presterar 10 procent bättre än Radeon HD 7970 GHz och plockar ut ungefär 7 procent högre prestanda än Nvidias referensexemplar.

I känd stil försämras SLI-skalningen när upplösningen skruvas ner och prestandavinsten med ytterligare ett Geforce GTX 770 landar i snitt på 81 procent.