Test: Batteritid

Videouppspelning utgör det första batteritestet medan det andra är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat ur testet för att göra det plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

I det första batteritestet får vi ut dryga 7,5 timme vid videouppspelning, vilket är något lägre än Dell XPS 12 med samma batterikapacitet och Haswell. När vi pratar om batteritid i den här klassen är dock denna skillnad inte tillräcklig för att kalla Asus kombattant för ett sämre val. I jämförelse mot förra generationen Zenbook Touch UX31A handlar det om en ökning på 40 procent.

Resultatet är närmast identiskt vid surfning och här lägger sig Asus Zenbook Touch UX31LA jämsides med Dell XPS 12, vilket innebär i toppskiktet av Ultrabook-segmentet. Skillnaden mot Zenbook Touch UX31A är hela 50 procent.

Nytt batteritest: PCMark 8 "Creative"

Efter veckor av experimenterande inför redaktionen ett tredje batteritest. Det handlar om testsviten PCMark 8, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett realistiskt användarscenario med tyngre belastning.

Att testet införs nu innebär att många tidigare testade enheter inte finns med som referens. Redaktionen anser dock att det här är en ypperlig tidpunkt att lägga till ett tredje batteritest då både Intel och AMD precis inlett utrullningen av sina nya mobila plattformar: Richland, Kabini, Temash, Haswell och inom en snar framtid Bay Trail.

I vårt nya deltest PCMark 8 får vi insyn i datorns batteritid vid tyngre belastning och acceleration med OpenCL. Här syns en mätbar skillnad i relation till Dell XPS 12 och det delta vi ser beror sannolikt på att Asus utrustat datorn med en Core i7-modell, som drar något mer vid belastning än en Core i5-processor.