Fractal Design Define S

IMG_8427.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

233 × 465 × 533 mm

Vikt

8,5 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

5 st. (3 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

8 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm (1 000 rpm)

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

949 kronor

Fractal Designs nykomling Define S är det sjätte chassit i serien och påminner i mångt och mycket om sin broder Define R5 med nästintill identiska yttermått. Define S väger dock in något kilo under R5:an till följd av dess något mer avskalade inre uppbyggnad. Det är även viktigt att notera att modellen inte ersätter Define R5 utan kommer istället att samexistera som ett alternativ.

IMG_8430.jpg
IMG_8428.jpg
IMG_8429.jpg

Där alla tidigare Define-modeller har varit bestyckade med en frontmonterad lucka är Define S den första i serien att komma helt utan en sådan. Anledningen till detta är att modellen helt saknar 5,25"-platser, vilket i slutändan innebär att luckan inte längre behövs. Istället kommer modellen med en solid frontpanel i plast med en borstad finish för att ge den lite av en "aluminiumlook".

Frontpanelen sitter med snabbfästen och kan enkelt plockas loss för åtkomst till det heltäckande dammfiltret som återfinns bakom denna. Filtret täcker i sin tur totalt tre fläktplatser för antingen 120 eller 140 mm-fläktar, där en 140 mm-modell ur företagets egna GP14-familj sitter förmonterad vid leverans.

IMG_8442.jpg

Precis som hos tidigare modeller i Define-serien återfinns både ström- och omstartsknapp i främre delen av chassits topp. Dessa flankeras i sin tur av in- och utgångar för ljud samt två USB 3.0-portar. Skåran framför strömknappen innehåller lysdioder för både strömindikation samt hårddiskaktivet.

IMG_8431.jpg
IMG_8436.jpg

På chassits baksida återfinns den andra av de totalt två förmonterade 140 mm-fläktarna. Vidare kommer modellen med sju perforerade expansionsplatser, vilket är samma antal som R5:an och standard för ATX-formfaktorn. Monteringsplatsen för nätaggregatet återfinns i vanlig ordning i modellens botten tillsammans med ett löstagbart dammfilter för insuget till detta samt ytterligare en bottenmonterad fläkt.

IMG_8437.jpg
IMG_8439.jpg
IMG_8440.jpg
IMG_8441.jpg

Chassits topp följer företagets Moduvent-koncept, med ljuddämpade plattor som täcker ventilationsöppningarna vid leverans. Likt Define R5 kan dessa plattor plockas bort i sektioner, vilket i slutändan öppnar upp totalt tre monteringsplatser för antingen 120 eller 140 mm-fläktar alternativt en enstaka radiator upp till storleksklassen 360 eller 420 mm.

IMG_8433.jpg

Modellen som landar i testlabbet kommer med en sidopanel som bestyckats med ett rejält fönster. Den som är mer intresserad av låg ljudnivå gör dock bäst i att kika på varianten av Define S utan fönster. Sidopanelen är då istället täckt av ett ljuddämpande material samtidigt som prislappen tar ett kliv ner med 100 kronor.

IMG_8434.jpg

Väl på insidan har Fractal Design gjort rent hus och istället satsat på en extremt öppen layout. Hela främre delen, där vanligtvis 5,25"-platser och lagringsburar brukar finnas, har rivits ut för att öppna upp ett direkt luftflöde över komponenterna. Inte helt oväntat tillåter detta även montering av rejäla doningar, som exempelvis grafikkort upp till 45 cm samt i princip samtliga konsumentinriktade nätdelar som finns på marknaden i dagsläget.

IMG_8444.jpg
IMG_8445.jpg

Det finns ett klart vattenkylningsfokus hos Define S vilket uppenbarar sig ganska tydligt när man kikar mot den främre delen av insidan. Här återfinns nämligen skåror som är tänkta att användas ihop med ett par medföljande skenor för olika typer av reservoarer. Därtill har företaget stansat ut en uppsättning med monteringshål i chassits botten för en rad populära vattenpumpar.

define_s_radiators.PNG
define_s_fans.PNG

När det kommer till radiatorer och fläktar finns det goda förutsättningar att montera dessa inuti Define S. På radiatorfronten sväljer chassit modeller upp till 420 mm i taket, förutsatt att dessa håller en tjocklek på maximalt 55 mm inklusive fläktar, samt varianter på maximalt 360 mm i fronten av valfri tjocklek.

Fläktmässigt kommer chassit, som tidigare nämnts, med två 140 mm-fläktar och den som önskar kan komplettera med ytterligare sex fläktar i storleksklasserna 120/140 mm. Väljer man varianten av Define S utan fönster tillkommer ytterligare en fläktplats i sidopanelen som vid leverans täcks av en ljuddämpad panel.

IMG_8435.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på ett utrymme mellan 20 och 40 mm för kablar, vilket i kombination med en generös mängd genomdragningshål till komponentsidan samt förmonterade kardborrband borde göra kabeldragningen till en barnlek att få till riktigt snyggt och städat.

IMG_8448.jpg
IMG_8449.jpg
IMG_8447.jpg

Då huvudkammaren helt saknar platser för lagringsenheter har dessa istället placerats på denna sidan. Här återfinns tre vaggor med vibrationsdämpad montering av 3,5"-enheter samt möjlighet att montera 2,5"-diton direkt mot metallen. Ytterligare två platser för 2,5"-enheter återfinns i vanlig ordning på baksidan av moderkortsplåten.