Varför inte en TV?

En fråga som ofta kommer upp och som vi kan bemöta direkt är varför man inte bara en köper en 40-tums 4K-TV och kanske sparar flera tusenlappar? Det är en bra fråga och svaren är flera. Kvaliteten på den genomsnittliga TV-apparaten med 4K-upplösning i den här prisklassen är ganska rejält mycket sämre och har ofta egenskaper som stör en datoranvändare.

Philips_tv_lifestyle.jpg

Du betalar för att täcka upp väldigt många funktioner i en TV och detta måste gå ut över något annat. Framför allt har du inte den här nivån av uniformitet eller precision i färgerna. Acer ET430K är en bildskärm avsedd för koppling till dator och den är konstruerad för att svara specifikt mot de behoven. Med den stora datorskärmen slipper du också en licenspliktig mottagare för linjär-TV.

TV:n ger mer ojämn bild

Du får med den billiga TV:n räkna med problem likt fläckvisa avvikelser, ”clouding” och att en nyans återges på olika sätt över ytan. Fel i bilden man kanske inte tänker på när man tittar på en smetig dokusåpa, men som kan komma att sticka ut mot grafiken i en dator.

TV-apparaterna i samma prisklass har definitivt inte Displayport och deras HDMI-anslutningar klarar ofta inte full färgupplösning över 4K-signaler i 60 Hz. De är också betydligt meckigare att få till en vettigt bild på en TV. Bildinställningar som saboterar bilden och färger som inte går att få riktigt rätt är vanligt.

Överlag använder många TV-apparater också pulsbreddmodulering (PWM) för att reglera ljusstyrkan, vilket ger flimmer i bilden som kan bli väldigt störande för längre perioder av arbete framför skärmen. Datorskärmstillverkarna har på senare år gått över till flimmerfri belysning för att undvika de här problemen.