Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Batteritiden är en av de viktigare faktorerna för många vid valet av bärbar dator, framförallt om den ska användas i arbete eller till studier där många ställer höga krav på lång batteritid.

Capture43.PNG

Vårt batteritest är baserat på tre vanliga användningsområden. Mediekonsumtion i form att strömmande video där ett Youtube-klipp i upplösningen 1080p i fullskärm spelas upprepat. "Work Test" i PCMark ska simulera lätt till medelhög arbetsbelastning i form av ordbehandling, kalkylark, webbsurfning samt videochatt. Det tredje testet i PCMark heter "Creative Test" och medför en tyngre last med fotoredigering, videoredigering, videokodning och spel.

För att ge en så rättvis jämförelse som möjligt mellan olika modeller har vi valt att stänga av alla funktioner för automatisk justering av skärmens ljusstyrka och även vissa energibesparingsfunktioner. Ljusstyrkan är låst till 150 nits för samtliga modeller i testet.

Förväntningarna inför batteritesterna var något milda. Modellen har förvisso ett riktigt stort batteri på 67 Wh men en högupplöst OLED-panel slukar betydligt mer ström jämfört med en mer traditionell 1080p-panel.

Resultaten visar dock riktigt trevliga siffror med tanke på storleksklassen och den högupplösta skärmen. Videouppspelningstestet slutar på hela 529 minuter vilket är nästan 9 timmar. Riktigt imponerande.

PCMarks "Work Test" simulerar en hel del tyngre uppgifter blandat med vardagliga lättare uppgifter. Här landar resultatet på drygt fyra och en halv timmar, inte lika imponerande men fortfarande fullt rimligt. Slutligen har vi det tyngsta testet, PCMark "Creative Test", som dessvärre inte kunde slutföras på grund av upprepade krascher och felmeddelanden.

Trots sin högupplösta skärmpanel levererar Zenbook Flip S mer än godkända resultat i samtliga tester. Med riktigt hög beräkningskraft hos både processor och grafikdel kan modellen dessutom utnyttja batteritiden på ett mycket effektivt sätt vid tyngre arbetsuppgifter såsom exempelvis videoredigering eller renderingar.

Ljudnivå

För att testa ljudnivån i olika scenarion använder vi dels samma tester som ovan, men även Cinebench R15 och Prime95 som representerar tyngsta möjliga last eller så kallat worst case scenario. Bakgrundsbrus i rummet uppmäts till 33 dBA och ljudnivån mäts 20 centimeter ovanför tangentbordet.

IMG_6607.jpg

Vid lättare användning som till exempel surfande står fläktarna på Zenbook Flip S helt stilla och avger därav inget ljud alls. Vi testar därefter att rulla videoklipp på Youtube i både Full HD och Ultra HD. Oavsett videoklipp eller kvalitet körs datorn fortsatt helt passivt och verkar inte behöva jobba speciellt hårt. Nästa test är filmuppspelning i Full HD-kvalitet på Netflix och inte heller här kan vi få fläktarna att varva upp.

Sista testet i kategorin är en livestream i Full HD på Twitch vilket ofta tenderar att generera mer värme jämfört med föregående tester. Zenbook Flip S förblir däremot fortsatt tyst och även efter en lång period står fläkten helt stilla.

När vi startar det enkeltrådade testet i Cinebench R15 förblir fläktarna stillastående till en början men cirka en minut in i testet varvar dom upp till en ljudnivå av 35,5 dBA. Det flertrådade testet ger ungefär samma resultat. Fläkten står stilla tills testet nästan är klart för att sedan varva upp lite blygsamt för att hålla temperaturerna nere. Mätaren visar en ljudnivå på max 35,5 dBA.

I PCMarks "Work Test" följer de flesta datorerna ungefär samma mönster. Fläktarna står stilla större delen av testet men varvar upp mot slutet när programmet kör igång flera videosamtal samtidigt och därefter stora kalkylark vilket tenderar att vara den tyngsta delen av testet. Ljudnivån uppmäts till 38 dBA.

I PCMarks "Creative Test" är det ungefär samma historia som tidigare där större delen av testet körs med fläktarna antingen passivt eller i sin lägsta hastighet. När vi kommer till framförallt videoredigering varvar de upp till en ljudnivå på 38 dBA även här.

I stresstestet Prime95 varvar fläktarna upp stegvis och når slutligen efter ett par minuter en högsta nivå där mätaren visar 37,5 dBA, fortfarande långt ifrån störande. Det är också värt att nämna att under en 60 minuters period i Prime95 snurrar fläktarna i en lägre hastighet uppskattningsvis 80 procent av tiden.

För många är det viktigt att datorn håller en rimlig ljudnivå vid låg till medelhög belastning och det klarar Zenbook Flip S utmärkt. Även vid tung belastning håller modellen en väldigt rimlig ljudnivå och vi upplever aldrig ljudnivån som ett störmoment. Det krävs att man sitter i absolut tystnad för att ens uppfatta att fläkten snurrar i många fall.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts via IR-termometer på ett flertal punkter över hela datorn medan programvaran Prime95 körs. Mätningarna sker efter cirka en timmes kontinuerlig belastning och utförs vid en rumstemperatur på 23° C.

IMG_7687.jpg

Ovansidan är liksom resten av datorn tillverkad i aluminium vilket ofta leder till högre chassitemperatur jämfört med till exempel polykarbonat, glasfiber eller andra material som inte absorberar lika mycket värme. Efter en timme i stresstestet Prime95 ser vi en maximal temperatur på 45° C. Då handlar det om området ovanför tangentbordet runt "F3" till "F6"-tangenterna. Den varmaste punkten överensstämmer inte helt oväntat med var processorn sitter monterad. Övriga delar av tangentbordet håller runt 30° C.

IMG_7704.jpg

Undersidan, som också är tillverkad i aluminium, blir betydligt varmare, förmodligen på grund av mindre isolering och ett tunt skal. Högsta uppmätta värde på datorns undersida visar 51° C mellan "gallren" ovanför processorn. Utanför gallret i det närliggande området är temperaturerna mycket rimligare och termometern visar runt 40° C.

Kylarlösningen gör ett bra jobb att hålla processorn sval och därmed upprätthålla höga klockfrekvenser. Det blir däremot obehagligt varmt på undersidan efter lång tid av riktigt hård belastning. Inget vidare att ha i knät när datorn belastas hårt alltså.