Sammanfattning

Asus har många innovativa modeller i sin Zenbook-serie såsom Zenbook Pro med sin screenpad 2.0 eller Zenbook Duo med en extra skärm inbyggd i datorns chassi. Zenbook Flip S kombinerar en välbyggd och funktionell dator med en högpresterande surfplatta via sin hybriddesign. Den bakgrundsbelysta pekplattan med numpad-mönster är förmodligen en relativt simpel implementering men gör samtidigt stor skillnad för datorns funktionalitet. Asus ligger verkligen i framkant för såna enkla och innovativa implementeringar av simpla men trevliga och blickfångande funktioner.

Både design, material och byggkvalitet ger en premiumkänsla och det går inte att undgå var värdet i Zenbook Flip S ligger. Men den absoluta höjdpunkten är definitivt OLED-panelen. Det finns givetvis många fördelar med en mer traditionell 1080p-skärm såsom bättre batteritid och kostnad. Dessa tynar dock snabbt bort när man får uppleva den djupa svärtan, höga kontrastförhållandet och knivskarpa bilden som denna panel levererar.

IMG_7666.jpg

Prestandan hos Zenbook Flip S och Intel Core i7-1165G7 är riktigt bra i storleksklassen, även om den inte är absolut bäst i klassen. Grafikprestandan lämnar däremot en del att önska då den i flera tester knappt utpresterar föregående generation. Förhoppningsvis är detta något Intel kan lösa med nya drivrutiner, då våra syntetiska testresultat pekar på ett rejält prestandauppsving för Xe-grafiken.

Beräkningskraften hos Core i7-1165G7 är fullgod för flera tyngre användningsområden. Den enkeltrådade prestandan ligger i nivå med Intels senaste generation desktop-processorer och flertrådade råprestandan är inte långt ifrån en Core-i7 4770K om man ser till resultat från prestandatester. Uppgifter såsom foto- och videoredigering, enklare rendering eller liknande bör därför inte vara några större problem.

Aluminiumchassit är robust och upplevs kvalitativt med en fin, sidenmatt, finish. En nackdel med materialet är däremot att undersidan kan bli riktigt varmt vid hög belastning under längre perioder.

Bild- och ljudupplevelsen är bland det bästa vi testat. Zenbook Flip S lämpar sig utomordentligt för den som gillar videokonsumtion eller liknande. Skärmen är givetvis utmärkt även för fotoredigering och liknande uppgifter. Ovanpå detta håller både pekplattan och tangentbordet hög kvalitet och lämnar enligt oss inget att önska.

Batteritiden är riktigt bra trots att skärmpanelen som slukar ganska mycket ström. Vid en ljusstyrka på 150 cd/m² kan man förvänta sig mellan 8 och 9 timmars batteritid innan det är dags att ladda.

Anslutningsmöjligheterna är helt okej med en traditionell USB Type-A-port, en fullstor HDMI-port och två Thunderbolt 4-kapabla USB Type-C-anslutningar vilket öppnar upp för goda överföringshastigheter eller anslutning av diverse tillbehör eller externa högupplösta skärmar.

För att summera är Zenbook Flip S en väldigt påkostad dator med imponerande byggkvalitet och finish, bra funktionalitet och suveräna ljud- och bildegenskaper.

Asus Zenbook Flip S är en suverän hybriddator som levererar en ljud- och bildupplevelse i toppklass

Fördelar

  • Utmärkta ljud- och bildegenskaper

  • Lång batteritid

  • Byggkvalitet och finish

Nackdelar

  • Inkonsekvent spelprestanda

  • Hög värmeutveckling

  • Dyr

Pris vid publicering: 21 990 kronor