fd_mood-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

212 × 212 × 453 mm (20,3 liter)

Vikt

4,6 kg

Material

Stål, plast, textil

3,5”-platser

1 st. (tar upp en 120 mm fläktplats)

2,5”-platser

3 st. (varav en delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

2 st. 120/140 mm, 1 st. 180 mm

Medföljande fläktar

1 st. 180 mm Dynamic X2 GP-18

Platser för expansionskort

2 st. (2,75 slots)

Anslutningar

1 st. USB Type-C (USB 3.2 Gen2), 2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

SFX/SFX-L (ej inkluderat)

Pris

2 199 kronor

Med Mood hoppar Fractal Design på den rådande trenden med lite större SFF-chassin, där dessa har ett ganska litet fotavtryck på skrivbordet och istället bygger på höjden för att rymma komponenterna. Ställt mot förra årets minsting Terra är nykomlingen ungefär dubbelt så stor volymmässigt med sina 20,3 liter – något som inte helt oväntat även innebär att det finns en del ytterligare utrymme på insidan. Mood finns i svart och ljusgrått, där vi idag kikar på den förstnämnda.

fd_mood-2.jpg

Moods yttre skal pryds av ett textilmaterial.

fd_mood-28.jpg

Tyget ger lite högtalarvibbar.

Det som ger Mood ett ganska unikt utseende är att bolaget har satsat på att pryda chassits utsida med ett textilmaterial. Detta ger modellen en högtalarosande estetik som i undertecknads mening ser väldigt trevligt ut på skrivbordet. Tyget pryder framsidan och de bägge sidorna, men det är endast fronten som har faktiskt luftinsläpp då de andra sidorna är tilltäppta från insidan.

fd_mood-7.jpg

På framsidan finns det flertalet USB-portar att tillgå.

Mot den nedre delen av chassits framsida återfinns en strömknapp, vilken även fungerar som en strömindikator. Denna flankeras av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen 2×2 samt ett 3,5 mm kombojack för ljud.

fd_mood-8.jpg

Chassits perforerade topp fungerar som en skorsten för den varma luften.

På chassits topp syns en stor perforerad yta, under vilken det sitter en förmonterad 180 mm-fläkt. Tanken här är att fläkten ska dra det tunga lasset för chassits ventilation och dra ut värmen från insidan ur toppen likt en skorsten.

fd_mood-9.jpg

Portarna från moderkortet och grafikkortet pekar nedåt i Mood.

Chassits inre layout är utformad så att portarna från både moderkortet och grafikkortet pekar nedåt. För att ge utrymme för kontakterna och kablarna är chassit upphöjt med hjälp av en plastbas. I botten syns även en nätbrunn för strömanslutning, vilken i sin tur är kopplad till en förlängningskabel som löper internt till nätaggregatet som är beläget i chassits övre del.

fd_mood-5.jpg

Chassits baksida pryds av en perforerad stålpanel.

Chassits baksida pryds inte av samma textilmaterial som resten av sidorna, utan här syns istället en separat stålpanel. Denna är perforerad med stora hål för att tillåta luftinsläpp till grafikkortet som kommer sitta monterat bakom panelen.

fd_mood-10.jpg

Den bakre stålpanelen sitter med snabbfästen och är lätt att avlägsna.

fd_mood-11.jpg

Bakom panelen sitter ett magnetbestyckad dammfilter.

För att ta sig in i Mood behöver man först lossa på stålpanelen i bakkant. Denna hålls på plats med snabbfästen och är därför lätt att plocka bort utan verktyg. Bakom panelen hittar vi ett meshgaller som agerar dammfilter. Detta hålls på plats med magneter och kan därför avlägsnas enkelt för rengöring. Den som önskar kan även plocka bort detta galler helt för att öka ventilationen till grafikkortet – med kompromissen då att damm lättare kan smita in i datorn.

fd_mood-13.jpg

När panelen är borttagen kan man lyfta bort textilskalet från chassit.

fd_mood-14.jpg

När skalet är borttaget får man full åtkomst till chassits insida.

Vid leverans hålls textilskalet på plats med två transportskruvar. Efter att ha lossat dessa kan man helt enkelt lyfta hela skalet rakt upp och ställa det åt sidan. Med skalet avtaget får man därefter full tillgång till samtliga sidor av chassits insida.

fd_mood-15.jpg

Den främre kammaren har en monteringsram för två 120/140 mm-fläktar.

fd_mood-19.jpg

På monteringsramen sitter en löstagbar vagga för lagringsenheter (3,5/2,5").

Nu när insidan är exponerad kan vi börja med att kika på chassits framsida där huvudkammaren är belägen. Det första man ser här är en löstagbar monteringsram, vilken kan husera antingen två 120 eller 140 mm-fläktar. Ramen används även för radiatormontering, med stöd för storlekarna 240 eller 280 mm. Vid leverans används en av fläktplatserna till en lagringsvagga för antingen en 3,5" eller en 2,5"-enhet. Är man inte i behov av denna lagringsplats är det bara att skruva bort den.

fd_mood-16.jpg

I huvudkammaren huseras moderkortet och nätaggregatet.

Monteringsramen hålls på plats med två skruvar, och efter att man har plockat bort den exponeras den väl tilltagna huvudkammaren. Här är det huvudsakligen två komponenter som tar plats, där moderkortet monteras i nederkant medan nätaggregatet ska skruvas på plats mot chassits övre del.

fd_mood-17.jpg

Mood har plats för moderkort enligt formfaktorn Mini ITX.

Längst ned monteras som sagt moderkortet, och likt många andra SFF-chassin på marknaden är det formfaktorn Mini ITX som gäller. För den som inte vill använda sig av en AIO-kylare till processorn finns det här ganska gott om utrymme för luftbaserade lösningar, där mindre tornmodeller med höjder upp till 110 mm kan ta plats på insidan av Mood. Chassit levereras med en PCI Express 4.0-förlängare, vilken sammankopplar moderkortet med grafikkortet som sitter på andra sidan.

fd_mood-18.jpg

Det finns stöd för både SFX samt SFX-L-nätaggregat.

Mot den övre delen av huvudkammaren sitter monteringspunkten för nätaggregatet. Här ryms enheter enligt formfaktorn SFX eller den förlängda standarden SFX-L, där de modulära kontakterna pekar åt sidan för enkel åtkomst. Bakom monteringspunkten syns en perforerad yta, vilken låter nätaggregatets fläkt plocka in luft från grafikkortskammaren.

fd_mood-20.jpg

På chassits högra sida syns en tom monteringspunkt.

fd_mood-21.jpg

Här kan man montera en lagringsvagga för en 2,5"-enhet.

Tittar vi på chassits högra sida så hittas en tom monteringsplats längst upp. I tillbehörslådan finns en lagringsvagga som kan monteras här med snabbfästen, vilken kan husera en 2,5"-enhet.

fd_mood-22.jpg

Chassits gigantiska 180 mm-fläkt i taket.

fd_mood-23.jpg

Plockar man bort fläkten hittas ännu en monteringsplats.

fd_mood-24.jpg

Här ryms ytterligare en lagringsvagga för en 2,5"-enhet.

I chassits topp hittar vi modellens paradnummer med den gigantiska 180 mm-fläkten som ska suga ut den varma luften ur systemet. Plockar man bort denna fläkt så hittar man ytterligare en tom monteringsplats, vilken kan fyllas med en medföljande lagringsvagga för en enskild 2,5"-enhet.

fd_mood-25.jpg

Det ryms grafikkort med längder upp till 325 mm.

fd_mood-26.jpg

Tjockleken på kortet är dock begränsat till 56 mm (2,75 kortplatser).

Sista anhalten på insidan är grafikkortskammaren på chassits baksida, och denna är faktiskt förvånansvärt trång. Här ryms modeller med längder upp till 325 mm, vilket får anses vara godkänt – även om det ska sägas att många nyare kort överskrider den längden. Desto värre är det när det kommer till tjocklek, där Mood har en begränsning på 56 mm eller 2,75-kortplatser. Detta innebär att den ökande skara grafikkort som tar upp tre kortplatser inte ryms inuti chassit.

I slutändan känns detta som ett ganska konstigt designbeslut, inte minst sett till att bolaget har sett till att deras tidigare minstingar Ridge och Terra kan svälja ganska fläskiga grafikkort. Detta gäller även många av konkurrenterna, där det numera är svårt att hitta SFF-chassin i 20 liters-klassen som inte stöder grafikkort som tar upp tre kortplatser.