Xigmatek Achilles

Egenskap

Värde

Tillverkare

Xigmatek

Modell

Achilles

Dimensioner (HxBxD)

159 × 120 × 60 mm

Vikt

660 gram

Material

Aluminium/koppar

Fläkt

120 mm

Fläkthastighet

800–1 500 rpm, PWM-styrd

Ljudnivå

20,6 dBA

Kompatibilitet

Intel 1366 (med adapter) och 775, AMD AM2 och AM2+

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Torn med 4 heatpipes

Pris

Cirka 350 kr inklusive moms

Företaget Xigmatek har inte funnits särskilt länge på den svenska marknaden, men har ganska snabbt skapat sig en namn med hjälp av prisvärda kylare och något okonventionella idéer.

Achilles som vi testar idag är ursprungligen inte en Core i7-kylare, utan ett monteringskit måste köpas till innan montering kan ske i ett sådant system.

På ovansidan är det egentligen inte mycket som skiljer Achilles från andra tornkylare. Det rör sig om fyra stycken heatpipes med ganska tätt packade aluminiumflänsar. För att hitta Xigmateks signum får vi istället vända blicken mot basen.

Företaget har länge arbetat med en teknik de kallar HDT, vilket står för "Heatipe Direct Touch". Som synes på bilden har man valt att slipa ner värmeledningsrören för att göra om dessa till en direkt kontaktyta mot processorn. Detta ska motverka den förlust som görs när värmen ska transporteras från kylarens bas till rören.

En orangetransparent 120 mm-fläkt medföljer kylaren. Den är PWM-styrd mellan 800 och 1 500 rpm och är utrustad med vita lysdioder.

Monteringen av fläkten sker med hjälp av fyra gummistroppar som fästs i kylaren. Dessa motverkar eventuella vibrationer som kan uppstå mellan kylare och fläkt. Fläkten kan dock endast monteras på en sida av kylaren.

Monteringsdetaljer, en manual och en väldigt snålt tilltagen påse med kylpasta är vad som fanns med i tillbehörsväg. Som tidigare nämnts medföljer inte monteringsanordningen till Core i7 med denna kylare, utan måste köpas separat.

Monteringen av Achilles var väldigt smidig. Efter att ha monterat på två stycken skenor på kylaren placerar man bakplåten på moderkortets baksida. Kylaren skruvas sedan fast i bakplåten ovanifrån.

Kylaren satt som handen i handsken på vårt X58-moderkort, med goda marginaler till kylflänsar och minnen.