Allt från Computex 2023

Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
107

AMD Fidelity FX Super Resolution – utmanaren till Nvidia DLSS är här

AMD äntrar testlabbet med sin färska uppskalningsteknik Fidelity FX Super Resolution med siktet inställt på Nvidias DLSS.

41

Geforce RTX 3070 Ti från MSI och Gigabyte – välkylda men dyra

Kort efter lanseringen av Geforce RTX 3070 Ti ställs en duo partnerkort från MSI och Gigabyte på prov i testlabbet.

102

Nvidia Geforce RTX 3070 Ti – en enda stor axelryckning

Grafikkortsfesten fortsätter i testlabbet, där Nvidias nykomling Geforce RTX 3070 Ti ska fylla prestandagapet mellan Geforce RTX 3070 och RTX 3080.

31

Nvidia Geforce RTX 3080 Ti från Asus och Gigabyte – vatten mot luft

SweClockers följer upp recensionen av Geforce RTX 3080 Ti med partnerkort från Asus och Gigabyte.

251

Nvidia Geforce RTX 3080 Ti – ett dyrt och fullkomligt onödigt grafikkort

Det blåser milt i västlig riktning på grafikkortsmarknaden när Nvidia senaste värstingmodell Geforce RTX 3080 Ti tar plats i testlabbet.

27

Radeon RX 6700 XT från Sapphire och Powercolor

Radeon RX 6700 XT är tillbaka i testlabbet med kort från AMD-exklusiva Sapphire och Powercolor.

113

Resizable BAR – Geforce RTX 3080 mot Radeon RX 6800 XT

Resizable BAR har kommit till hela Geforce RTX 3000-serien. Vi slänger in Geforce RTX 3080 i testriggen och ser hur mycket prestanda som går att utvinna.

256

AMD Radeon RX 6700 XT

Navi-familjen får utökning när AMD släpper lös Radeon RX 6700 XT i det vilda. Häng med in i testlabbet för en genomgång!

75

Resizable BAR med Geforce RTX 3060 för bättre spelprestanda

Nvidias variant av AMD:s Smart Access Memory har tagit plats på Geforce RTX 3060, där vi idag ska kika närmare på de eventuella prestandavinster som finns att utvinna.

273

Nvidia Geforce RTX 3060 från Gigabyte och MSI – Ampere äntrar mellanklassen

Familjen Ampere tar ytterligare ett kliv ner på prisstegen med Geforce RTX 3060, där testlabbet idag får besök av kort från Gigabyte och MSI.

38

Snabbtest: 3DMark Mesh Shaders

DirectX 12 Ultimate bjöd på fyra stora förändringar där två redan implementerats i spel. Idag testar vi en tredje.

83

Snabbtest: Prestandapåverkan av två bildskärmar i spel

Flera bildskärmar ger mer arbetsyta att leka med, men kan det också ge sämre prestanda vid spelande? Låt oss gå till botten med det!

103

Vi testar hur mycket grafikminne som krävs för dagens tyngsta spel

Höstens grafikkortslanseringar har lämnat en del frågor kring hur mycket minne som behövs och vad som kan anses tillräckligt i framtiden.

99

Gigabyte Geforce RTX 3080 Gaming OC – tveksamma kontakter sänker godkänt kort

Gigabyte tar plats i testlabbet med Geforce RTX 3080 Gaming OC, där det i sedvanlig ordning bjuds på fabriksöverklockning och fläskig kyllösning.

63

Sapphire Radeon RX 6800 Nitro+

Sapphire återvänder till testlabbet. Den här gången med en Nitro-stöpt variant av Radeon RX 6800, som ska svettas i testriggen.