Mjukvara

Jag tycker det är smidigt att kunna styra vissa saker i nätverket via en applikation på telefonen, men inte när det är det enda sättet att administrera routern. Både Netgear och Linksys har förstått detta och erbjuder mer avancerade inställningar via webben men Zyxel har fortfarande endast stöd för att styra allt via en smart telefon.

Under testet använde jag först version 1.3.1.171227 för Android. Lagom tills att denna test skulle publiceras släppte Zyxel en helt ny styrmjukvara och applikation (v 2.00) vilket innebar att jag fick börja om.

Den äldre versionen kändes både seg och lite instabil och det är något som verkar ha blivit lite bättre med den nya versionen. Applikationen är fortfarande webbaserad och jag hade lite problem med att den några gånger valde att logga ut mig och kräva inloggning igen.

Bilderna nedan är en liten blandning från version 1.3.1 och 2.0 av mjukvaran.

Screenshot_20180304-104540_Multy X.jpg
Screenshot_20180304-012104_Multy X.jpg
Screenshot_20180304-012253_Multy X.jpg
Screenshot_20180304-012302_Multy X.jpg
Screenshot_20180304-012309_Multy X.jpg

När applikationen startas går det att välja vilket Multy X-system som ska administreras (om det finns fler) och även att se de enheter som är installerade. Självklart går det att namnge dem så användaren kan skilja på de olika enheterna.

Det går att ställa in om en enhet ska ha LED-lamporna på eller inte. På den enhet som agerar router går det även att slå på "Remote Assistance" vilket gör det möjligt för Zyxel att komma åt enheten från internet för debugging.

Multy_speed2.jpg
Multy_speedtest.jpg
Multy_wifi_signal.jpg

En trevlig funktion är att det går att testa hastigheten mellan inte bara nätverket och internet men även mellan respektive enheter. I detta fall ser jag till exempel att jag nästan når 1 Gbps när routerenheten testar hastigheten mot internet medan det ser ut som hastigheten mellan enheterna ligger runt 300 Mbps.

Den nyaste styrmjukvaran och applikationen har nu även stöd för att göra ett lokalt hastighetstest från telefonen samt att se signalstyrkan till närmaste Multy-X-enhet. Personligen fann jag testet av hastighet mellan Multy-X-enheterna som mest användbar då jag kunde börja testa olika placeringar av satelliten för att hitta en bra plats.

Screenshot_20180304-012732_Multy X.jpg
Multy_device.jpg
Multy-enheter-typ.jpg

Mobilapplikationen ger mig en lista över anslutna enheter, vilket band de är anslutna till samt kvaliteten på anslutningen. Jag vet inte hur användbar kvalitetsstämpeln är eftersom programmet hela tiden sa till mig att min Macbook Pro hade bra anslutning via 2,4 GHz-bandet. Det gällde även i de fallen jag fick ganska dålig hastighet.

Något jag saknar är att veta vilken av de två Multy-X-enheterna som den ansluta prylen är ansluten till. Det är något som finns hos andra produkter och det hjälper mycket när jag vill se om jag ställt satellitenheten bra eller om min telefon fortfarande går mot routern istället för satelliten.

Det går att sätta en fast IP-adress per enhet och även att koppla en enhet till en rättighetsgrupp som kan styra när den har tillgång till nätverket.

Screenshot_20180304-013415_Multy X.jpg

För att dela upp åtkomst för olika enheter går det att skapa olika grupper och sedan placera enheterna i dessa. Det går också att skapa scheman för respektive grupp så att en grupp med barnens surfplattor inte kommer ut på internet efter klockan 21:00 en vardagskväll.

I senaste versionen av styrmjukvaran och applikationen finns även stöd för att ställa in schemat i intervaller om 15 minuter, istället för hela timmar som bilden visar.

Jag testade det på mina barns Ipad och det fungerade utmärkt. De fick upp ett meddelande om att de nu inte längre hade tillgång till internet på grund av inställningarna i routern. Det är inte i samma nivå som Disney Circle som kommer med Netgear Orbi men det duger nog för de flesta.

Multy_wireless-settings2.jpg

Ett bra exempel på att Zyxel lyssnar på användare och gör bra förändringar i sin mjukvara är enligt mig hur de nu hanterar namnen på separerade SSID för 2,4 GHz- och 5 GHz-banden samt gästnätverket.

I den tidigare versionen av styrmjukvara gick det inte att ändra namnet på 5 GHz-nätet utan det hette "X.speed" där X var namnet för 2,4 GHz-nätet. Gästnätverket fick också namnet "X.guest". I den nya versionen går det nu utan problem att namnge alla nätverk.

Ett gästnätverk kan läggas till men det går inte att ställa in om gäster ska komma åt det interna nätet eller inte. De är istället helt separerade från det interna nätet, något som dock säkert är det vanligaste.

Screenshot_20180304-014149_Multy X.jpg
Screenshot_20180304-014216_Multy X.jpg
Multi_topologi.jpg

I övrigt finns det bara de mest grundläggande inställningarna, inklusive att sätta routern i ett demilitarized zone-läge (DMZ) och att sätta upp vidarebefordring av portar. Multy X kan även sättas i bryggläge och fungerar då som en vanlig accesspunkt, dock fortfarande med mesh-funktionalitet.