Intressanta funktioner

Asus har utan tvekan en av de bästa mjukvarorna för routrar och accesspunkter. Jag har testat och använt produkter från många företag och jag tycker att Asus har lyckats få till ett kraftfullt webb- och telefongränssnitt med massor av funktionalitet.

Jag tänker här gå igenom några av de funktioner jag tycker står ut.

AiMesh

Asus har haft en intressant utveckling hos sina mesh-produkter. När de första mesh-produkterna släpptes, deras Lyra-serie, fanns det precis som hos andra tillverkare endast stöd för utöka systemet med andra Lyra-enheter.

I slutet av 2018 släppte Asus nästa version av sitt mesh-system: AiMesh. Det som utmärker AiMesh gentemot konkurrenters system är att Asus låter dig använda en majoritet av deras moderna routrar i ett mesh-system.

aimesh_web1.PNG

I bilden ovan ser du ett exempel där jag lagt till en RT-AX92U som mesh-nod. Det hade dock lika gärna kunnat vara en RT-AC68U eller en RT-AX56U. Du kan också köpa en dyrare router, som Asus ROG Rapture Gaming Router AX11000, och använda ZenWifi AX6600 som noder. Poängen är, med AiMesh så har du mycket mer flexibilitet hur du vill bygga ut ditt nätverk än med många andra konkurrerande system.

WAN Fail-over

I dessa Corona-tider är det många som sitter hemma och jobbar, även jag och min fru. När allt hemmaarbete drog igång för några veckor sedan passade en sopbil på att dra ner fiberkabeln som hängde mellan telestolparna på vår väg vilket innebar att vi förlorade Internet. Visserligen kunde vi hjälpligt jobba via hotspots på våra telefoner men med tanke på att resten av familjen gärna ville ha internet också på Xbox, Switch, Ipad, TV etcetera, blev det snabbt ohållbart. Jag fick snabbt införskaffa mobilt bredband vilket löste detta temporära problem.

wan2.PNG

Asus ZenWifi AX6600 har stöd för att använda en av LAN-portarna som backup. Till exempel kan du ha en router för mobilt bredband stående och koppla den till en av LAN-portarna. Sen kan du i mjukvaran välja om de vill ha last-balansering mellan de två internetlinorna eller om du vill använda den andra anslutningen som backup ifall den primära fallerar. Du kan även ställa in att anslutningen ska slå tillbaka till huvud-anslutningen om signalen kommer tillbaka.

Denna funktion fungerar också med 4G USB-stickor.