Närmare titt

Asus är ett företag som har många olika interna varumärken för sina produkter. Jag tror att de flesta känner igen ROG och TUF Gaming som bland annat används för moderkort och skärmar.

Zen-serien är istället något som tidigare främst används för snygga ultratunna bärbara datorer och deras senaste mobiltelefoner och som nu för första gången även används för nätverksprodukter.

zenwifi_box.jpg

Utseendet på förpackningen ger signalen att det här är något helt annat än deras värsta gaming-routrar. Det här är produkter som ska kunnas ställas ut i ett hus utan att behöva gömmas. Jag fick den svarta versionen av XT8 men det finns även vita.

zenwifi_devices.jpg

De två enheterna är ganska låga och har ett relativt rent utseende utan skarpa kanter och (gud förbjude) massor blinkande lampor. Dessa är utan tvekan skapade för att låta dom smälta in i ett vardagsrum. På ovansidan har de samma mönster som deras bärbara datorer har på sina lock.

zenwifi_ports.jpg

Alla enheter i paketet är likvärdiga och kan agera router eller nod. Det är något jag föredrar framför till exempel Netgears variant där en nod måste vara router och andra enheter endast kan vara satelliter. Att låta alla enheter var likvärdiga innebär att du enkelt kan köpa på dig en eller flera genom att till exempel köpa ett till tvåpack och därigenom dubblera antalet enheter i mesh-systemet.

På routern så används den blåa anslutningen för WAN, d v s mot internet. Porten har stöd för 2,5 Gbps och 1 Gbps medan de andra tre LAN-portarna endast är 1 Gbps. Jag hoppas verkligen vi kommer få se enheter med åtminstone en eller ett par till LAN-portar som stödjer 2,5 Gbps eller till och med 5 Gbps eller 10 Gbps. Jag har själv 10 Gbps via Bahnhof så jag skulle vilja kunna utnyttja mer internt men även om du till exempel bara har 1 Gbps utåt så är det inte dumt att internt kunna köra med högre hastigheter, till exempel mot en NAS-enhet.

På den enhet som istället blir en nod kan du antingen använda alla fyra som vanliga LAN-portar, dock med max 1 Gbps på den blåa porten, eller använda den blåa porten för så kallad ethernet-backhaul. Det innebär att kommunikationen mellan routern och noden sköts via tråd istället för Wifi.