Sammanfattning

Det finns väldigt mycket saker jag gillar med Asus ZenWifi XT8. Medan Asus RT-AX92U kändes som ett sätt för Asus att snabbt få ut ett första mesh-system med Wifi 6 genom att ta två routrar och sätta ihop i ett paket, känns ZenWifi XT8 som ett mer genomtänkt system.

designed_swiper04.jpg

Utseendet är mycket mer tilltalande, särskilt som enheterna finns i både svart och vitt, och enheterna smälter in utan problem in i ett vanligt vardagsrum utan att dra uppmärksamhet till sig. Asus har också gett enheterna en snygg yta som gör att enheterna utstrålar kvalitet på ett helt annat sätt än RT-AX92U.

Prestandan är mycket bra, särskilt när du öppnar upp det andra 5 GHz-bandet. I ett normalt hus eller våning kommer tvåpacket utan problem täcka in allt och ge utmärkt prestanda även längre bort. Jag gillar att det finns en 2,5 Gbps-port på routern men det skulle vara ännu bättre med även en eller flera snabbare LAN-portar.

Mjukvaran är Asus styrka. Både appen och webbgränssnittet ger dig tillgång till massor av funktionalitet och inställningar och jag tvivlar att det finns mycket som saknas där. Jag tycker också AiMesh är en killer-feature hos Asus routrar. Jag kunde till exempel relativt enkelt ansluta en AX92U som mesh-nod.

Alla funktioner, särskilt Wifi 6-stöd, brukar komma med en hög kostnad. Netgears senaste Orbi AX6000 kostar runt 9 000 kronor för två enheter och 13 000 kronor för tre enheter. Och Linksys Velop MX5300 går för runt 4 000 kronor per enhet. Jämfört med detta är 5 000 kronor för ett tvåpack av Asus ZenWifi XT8 väldigt prisvärt. En extra XT8-enhet kostar 2 900 kronor till vilket innebär att du fortfarande kan få ihop ett mycket snabbt och kompetent Wifi 6 mesh-system för mindre pengar än ett system med två enheter från konkurrenterna.

Så vad gillar jag inte med Asus ZenWifi XT8? Först och främst är det lite småsaker. Varför funkar inte gästnätverket på satellit-enheterna? Varför kan jag inte inkorporera det andra 5 GHz-bandet i Smart-connect om jag önskar? Särskilt om jag väljer att köra med trådat kommunikation mellan enheterna. Och snälla ge mig en eller flera snabbare LAN-portar.

Det främsta problemet är ändå de sporadiska stabilitetsproblemen. Som jag skrev tidigare så hade jag problem med detta i början av min testmånad. Det var inte nog för att jag skulle slänga ut systemet men det var tillräckligt irriterande att jag började ifrågasätta mitt beslut att köpa samma system för att ersätta mitt gamla Orbi-system. Å andra sidan började allt flyta på bra de senaste veckorna och jag har i stort sett inte haft några problem alls. Asus har också varit på pucken med nya uppdateringar så det finns hopp om att det är något som kommer att patchas bort.

Om det inte vore för de sporadiska stabilitetsproblemen skulle Asus ZenWifi XT8 AX6600 utan tvekan få högsta betyg av mig. Asus har fått till ett imponerande produkt som lyckas kombinera ett bra pris, topp-prestanda och bra funktionalitet. Jag tycker ändå produkten förtjänar näst högsta betyg, dock endast med tanke på att den ändå nu rullat på så pass bra på sista tiden och det inte verkar vara ett vidspritt problem. Om du har is i magen vänta in några till firmware-versioner så bör risken för problem minimeras ytterligare.

Fördelar

 • Utmärkt prestanda

 • WPA3-stöd

 • Mycket prisvärd

 • Funktionsrik mjukvara

 • 2,5 Gbps-WAN-port

 • Stöd för att använda Ethernet-kabel för kommunikation mellan enheterna

 • Aimesh låter dig lägga till kompatibla Asus-routrar till mesh-nätverket

Nackdelar

 • 5 GHz-bandet som stödjer Wifi 6 gömd som standard

 • Den andra 5 GHz-bandet kan inte inkluderas i Smart-Connect

 • Prestandan hos 2,4 GHz-bandet inte helt lysande

 • Gästnät funkar endast på router-enheten

 • Vissa stabilitets-problem