Synology fortsätter med att släppa nya NAS-enheter och idag har jag fått möjligheten att testa Synology Diskstation DS720+, en tvådisk-NAS som kommer med en Intel Celeron J4125-processor, två Gigabit Ethernet-anslutningar och stöd för att snabba upp lagringen genom att använda NVME-enheter som cache.

På pappret låter det som en utmärkt NAS-enhet för hemmet eller det lilla företaget, men – som den här testpiloten kommer visa – påverkas betyget för enheten av några tveksamma hårdvarubeslut.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

 • Användarnamn: @Björn Endre

 • Registrerad: 2004

 • Plats: Huddinge

 • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Sponsrat innehåll: Testpilot

Synology1.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Synology som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Synology Diskstation DS720+

Egenskap

Värde

Processor

Intel Celeron J4125
4 kärnor
64 bitar

Klockfrekvens

2,0 GHz (basfrekvens)
2,7 GHz (turbofrekvens)

Hårdvarukrypteringsmotor

AES-NI

Systemminne

2 GB DDR4, ej ECC

Antal lediga minnesplatser

1 st.

Maximal minneskapacitet

6 GB (2 GB + 4 GB)

Hårddiskplatser

2 st.

Max antal hårddiskar med expansionsenhet

7 st. (expansionsenhet DX517)

M.2-lagringsplatser

2 st. (NVME)

Kompatibla lagringsenheter

3,5 tum SATA-hårddisk
2,5 tum SATA-HDD
2,5 tum SATA-SSD
M.2 2280 NVME-SSD

RJ-45 Gigabit Ethernet

2 st. (med Link Aggregation / stöd för Failover)

Vakna med LAN / WAN

Ja

USB

2 st. USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)

ESATA-port

1 st.

Filsystem

Interna lagringsenheter: Btrfs, EXT4
Externa lagringsenheter: Btrfs, EXT4, EXT3, FAT, HFS+, NTFS, EXFAT (EXFAT Access kan installeras gratis från Package Center i DSM 7.0)

Storlek H × B × D)

166 × 106 × 223 mm

Vikt

1,51 kg

Systemfläkt

92 mm
Kan köras i full hastighet, kylningsläge och tyst läge

Bullernivå vid användning

18,4 dB(A)

Strömförbrukning*

16,44  W (åtkomst)
6,19 W (hårddisk i dvala)

Lägsta pris

Vid publicering: 4 900 kr
Just nu:

Intel Celeron J4125 är en populär processor i lite mer avancerade NAS-enheter. Den har fyra kärnor och körs i 2,0 GHz, med turbonivån upp till 2,7 GHz. Som väntat av en lite mer avancerad processor stöder den hårdvarukryptering (AES-NI) och dess mediastöd är också bra, vilket innebär att DS720+ kan förväntas bli en bra media-NAS.

I sitt grundutförande kommer DS720+ med 2 GB DDR4-minne. Det går att utöka till 6 GB via en ledig minnesplats. Om du planerar att använda enheten för virtualisering eller att ha mycket trafik mot den, kan det vara värt att uppgradera.

En ny funktion hos DS720+ jämfört med föregångaren DS718+ är stödet att använda upp till två NVME-enheter som cache. Enligt Synology ska detta "minska den slumpmässiga I/O-svarstiden 20 gånger jämfört med mekaniska hårddiskar och utan att behöva använda de främre enhetsfacken". Tyvärr kan du inte använda NVME-enheter som vanlig lagring.

Utöver stödet för NVME har inte Synology uppdaterat mycket hos DS-720+. Det saknas fortfarande stöd för USB 3.2 Gen 2 och USB Type-C, och du får hålla tillgodo med USB 3.2 Gen 1 samt en extern SATA-kontakt om du vill ansluta en extern enhet. Det gör visserligen att du kan använda Synology DX517 för att utöka antalet diskar till totalt sju, men varför inte också slänga in en snabbare USB-anslutning så att jag kan föra över data från en extern SSD snabbare?

Ännu värre är att Synology fortfarande hårdnackat verkar vara emot att sätta in snabbare Ethernet. Visst får du två 1 Gbps-anslutningar som kan kombineras, men det är dags nu att ge oss åtminstone 2,5 Gbps-portar. Jag kan inte tro att kostnaden att sätta in dessa är särskilt stor. När jag tittar på nätverksswitchar som erbjuder 2,5 Gbps-anslutningar ser jag att utbudet börjar bli riktigt stort med priser från runt tusenlappen och uppåt. Fler och fler NAS-konkurrenter erbjuder 2,5- och till och med 10 Gbps-portar på sina konsumentprodukter, så Synology riskerar nu att hamna efter.

Närmare titt

Synology skickar DS720+ i en oansenlig brun kartong som ger lite information om produkten samtidigt som den skyddar innehållet. Mer kan man inte begära. NAS-enheten liknar andra Synology-signerade varianter, även om den känns lite smalare. Färgen är svart och jag tvivlar inte på att DS720+ kan smälta in var som helst. Med i paketet följer utöver NAS-lådan även två korta nätverkssladdar, lite skruvar, två "nycklar" och den externa nätdelen.

synology-ds720plus-box.jpg
synology-ds720plus-top.jpg
synology-ds720plus-front.jpg
synology-ds720plus-extra.jpg

Framsidan är enkel. Det är här du stoppar i lagringsenheterna i varsitt fack. Det är enkelt att ta ut hållarna och de kan även låsas så att ingen av misstag råkar rycka ut en enhet under drift. Om du har en 3D-skrivare och tendens att tappa bort små prylar som dessa nycklar, kan jag rekommendera skriva ut lite ersättningsnycklar, till exempel dessa.

I övrigt sitter det en USB 3.2 Gen 1-anslutning för att till exempel kunna ansluta ett USB-minne. Jag har redan gnällt lite på att det saknas en snabbare USB 3.2 Gen 2-anslutning, som alltså ökar överföringshastigheten från 5 till 10 Gbps.

synology-ds720plus-back.jpg

På baksidan hittas den andra USB 3.2 Gen 1-anslutningen, en ESATA-anslutning samt de två Gigabit Ethernet-portarna. En 92 mm stor fläkt ser till att hålla enheten kyld och utblåset syns på baksidan. Fläkten är tyst och även när jag ställer enheten på bordet bredvid mig hörs det inte mycket.

synology-ds720plus-nvme1.jpg
synology-ds720plus-nvme2.jpg

Det är lite ovanlig att hitta något intressant på undersidan av en pryl, men hos DS720+ sitter det två små luckor som ger tillgång till de två M.2-platserna, öronmärkta för två NVME-enheter som kan användas som cache. Ett stort plus att du inte behöver några småskruvar för att sätta fast en NVME-enhet i DS720+.

synology-ds720plus-hdd.jpg

De primära lagringsenheterna sätts in via två plasthållare. För vanliga 3,5-tumshårddiskar krävs inga skruvar, men om du ska använda SSD-lagring eller 2,5-tumshårddiskar skickar Synology med skruvar.

synology-ds720plus-memory.jpg

Direkt på insidan finns platsen för extra primärminne, och den är lätt att nå utan att skruva upp något.

Installation

Det tar inte många minuter att få igång DS720+. Första steget är att installera en eller två hårddiskar i tillhörande hållare, och sedan är det bara att stoppa i dem och starta på enheten. Gå därefter direkt till IP-numret för enheten, eller använd Synologys mjukvara för att komma åt och starta en installation.

synology-ds720plus-install1.jpg
synology-ds720plus-install2.jpg
synology-ds720plus-install3.jpg
synology-ds720plus-install4.jpg
synology-ds720plus-install5.jpg
synology-ds720plus-install6.jpg
synology-ds720plus-install7.jpg
synology-ds720plus-install8.jpg
synology-ds720plus-install9.jpg

I mitt fall råkar jag sätta i några hårddiskar som redan använts ett par gånger i en eller flera Synology-NAS-enheter, så jag får valet att försöka behålla data och inställningar, men om du sätter i en helt ny hårddisk är det självklart ett val som inte visas.

IMG_4618.jpeg
IMG_4620.jpeg

Installation av en NVME-SSD är också enkel, särskilt som du inte behöver skruva fast något. Jag hade först tänkt sätta in en SSD med kylfläns som jag hade över men den fick inte plats i bredd så det är bättre att köpa en utan kylfläns, i mitt fall blev det en WD Blue SN750 1 TB. Mjukvaran gnällde över att det var en SSD som inte var godkänd, men jag kunde använda den utan problem.

I övrigt går installationen väldigt smidigt. Du kan välja att använda Synologys molntjänst för att ta backup av inställningar och lätt komma åt enheten utan att vara på samma nätverk, men det är inget krav. Jag gillar också att även när jag valt att logga in hos Synology är inga av tjänsterna förvalda eller automatiskt aktiverade, utan jag måste aktivt ställa in att jag vill ta backup av min maskin eller ha åtkomst utifrån.

I sista steget skapas en diskvolym, och RAID-variant samt filsystem väljs. DS720+ stödjer både Btrfs och EXT4.

Mjukvara

En av Synologys styrkor är självklart mjukvaran, något jag pratat om i tidigare testpiloter. Mjukvaran heter DSM och är nu uppe i version 7.0.1. Det finns en demolänk där du kan testa DSM, men av någon anledning går det endast testa DSM 6.2 eller betaversionen av DSM 7.1.

synology-ds720plus-dms1.jpg
synology-ds720plus-dsm2.jpg
synology-ds720plus-dsm3.jpg
synology-ds720plus-dsm4.jpg
synology-ds720plus-appar.jpg

Det jag gillar med DSM är att Synology lyfter ut en hel del funktionalitet till separata program. Det innebär att om du till exempel inte har behov av en mailserver eller en mediaserver, behöver du inte ha det installerat. Självklart finns grundfunktionaliteten från början, inklusive att skapa användargrupper och konton, rättighetshantering och att skapa delade mappar. För mer avancerad funktionalitet är det bara att ge sig in i paketcenter och leta upp en applikation.

synology-ds720plus-synology_drive-1.jpg
synology-ds720plus-synology_drive2.jpg

En av de applikationer som jag börjat använda mycket mer är Synology Drive, som blir en typ av egen molnlösning. Du sätter upp en grundmapp på servern, lägger till användare och installerar sedan ett program på din Mac-, PC- eller Linux-dator, eller telefon. Genom detta går det att synkronisera all din viktiga data till din egen NAS, samtidigt det går att nå den på språng.

Synology Drive har stöd för versionshantering och du kan även dela filer. För att delning ska fungera krävs att du ställer in Quickconnect, annars blir det en länk med den interna IP-adressen. Det här är en applikation som jag tycker är användbar i ett hem eller för den delen i ett litet företag. Självklart finns det många fördelar med att använda Google Drive, Onedrive och så vidare, men möjligheten att skapa ett eget moln är för mig tilltalande. Som jag nämnt i tidigare Synology-testpiloter finns det även stöd för att kopiera filer från de andra molntjänsterna till din NAS, för att få det bästa av båda världarna.

Prestanda

Det är ingen överraskning att DS720+ är snabb vid normalt användande. Det enda jag märker är att om lådan stått oanvänd ett tag måste hårddiskarna spinna upp igen, eftersom de går ned i viloläge. Det är en inställning som går att ändra om och i så fall efter hur lång tid av inaktivitet som hårddiskarna ska gå ned i viloläge.

I övrigt är det inte så mycket att säga om prestandan. Om du inte lyckas konfigurera så kallad Link Aggregation, alltså att båda nätverksportarna används tillsammans, kommer begränsningen att bli 1 Gbps-nätverksporten. Med mina tester mäter jag maximal skrivhastighet till runt 117 MB/s och läshastigheten till cirka 115 MB/s.

Efter inköp av en passande NVME-enhet (WD Blue SN750 1 TB) kan jag också göra ett snabbtest på vad det kan ge. Det optimala är att ha två NVME-enheter för att få cachning av både skriv- och läsoperationer, men med en enhet ska åtminstone läsoperationer cachas. Medan jag kör alla tester tittar jag på statistiken och visst användes NVME för läsningar. Under den korta tid jag testar är det runt 30 procent av läsningarna som cachats från NVME-enheten.

Vad är då resultatet? Tja, jag lyckas helt enkelt inte notera något skillnad när jag testar med och utan cache via Crystal Diskmark eller NAS-tester. Detta trots att jag också ser att cachen används ibland under testerna. Med en 1 Gbps Ethernet-port tror jag att det för den absoluta majoriteten av användare inte kommer göra mycket till eller från om man har NVME-cache eller inte.

Det betyder dock absolut inte att det är onödigt för alla. Jag läste på lite och det låter som det skulle kunna vara till nytta om du till exempel ansluter fler diskar via DX517. Jag har dessutom också NVME-cache på min privata DS1520+ med fem hårddiskar, där jag satt in två 256 GB stora NVME-enheter, och där är cacheträff-frekvensen nu runt 99 procent.

Avslutningsvis finns tre lägen att välja på när det kommer till fläkten, och här väljer jag att köra den på tyst läge för att den inte ska höras. Trots lägre varvtal till följd av detta, ligger temperaturerna för hårddiskarna runt 30–31 grader, även efter jag kopierat över massor av data under mina tester. Det är helt klart godkänt.

Sammanfattning

Jag har nästan tappat räkningen nu på hur många Synology-skapade NAS-enheter som jag ägt och testat. Enligt mig gör företaget riktigt bra produkter, som ackompanjeras av utmärkt mjukvara. På den positiva sidan hos Synology Diskstation DS720+ finns alltså mjukvaran som jag tycker fortsätter att imponera. Synology kanske inte gör revolutionerande uppdateringar till DSM, men det lilla de gör räcker.

Jag tycker det är bra att de nu ger bort EXFAT-stöd istället för att ta betalt. Det är också positivt att produkten kommer med två kameralicenser för Surveillance Station. Mängden med applikationer är också bra och du kan även installera program från andra källor än Synology.

synology-ds720plus-hdd2.jpg

Hårdvaran är överlag bra, men det känns som Synology slår krokben på sig själva genom att inte uppgradera mer. Stödet för att använda NVME-enheter för cache är bra men varför kan jag inte använda dessa enheter för normal lagring? Det är jättebra att det går att utöka antalet hårddiskar via DX517, men är det inte dags för att uppgradera nästa externlösning att använda USB 3.2 Gen 2, Thunderbolt 3 eller till och med Thunderbolt 4? Två nätverksportar är utmärkt eftersom det till exempel öppnar för fail-over, men varför då begränsa dem till 1 Gbps styck?

Med ett pris på runt 4 800 kronor lägger sig Synology i toppen bland NAS-enheter med stöd för två lagringsenheter och med endast 2 GB primärminne. Problemet är att jag inte direkt ser något hos DS720+ som motiverar det högre priset förutom NVME-cachningen, som troligtvis inte kommer vara till nytta för så många – särskilt inte med begränsande 1 Gbps-nätverksportar.

I slutändan tycker jag att Synology Diskstation DS720+ är en bra produkt som begränsas av dåliga beslut hos Synology. Jag kör gärna själv Synology men jag tycker att du lika gärna kan köpa en billigare, äldre modell, än att lägga extra pengar på denna. Jag tror inte du blir missnöjd med DS720+ men det känns som det finns bättre alternativ ute nu.

Fördelar

 • Utmärkt prestanda

 • Funktionsrik

 • Lätt att installera

 • Funktionalitet som utökas med applikationer

 • Två gratislicenser för Surveillance Station följer med

 • Två nätverksportar

 • Stöd för att använda NVME för cachning

 • Expansionsmöjligheter med DX517-enheten

Nackdelar

 • Endast 1 Gbps Ethernet-portar

 • Ingen USB 3.2 Gen 2-anslutning eller USB Type-C

 • NVME-enheter kan inte användas för vanlig lagring