När ett stort antal telefoner redan erbjuder högre pixeltäthet än vad ögonen klarar av att urskilja kan ännu högre upplösningar tyckas vara en smula meningslöst. Trots detta är 4K Ultra HD nu även aktuellt för mobiltelefoner, där bland annat Sharp redan demonstrerat så gott som produktionsklara prototyper.

Nu framkommer uppgifter som tyder på att det oväntat nog kan vara Sony som står först i kö att ta steget till 4K-upplösning. På Xperia Blog diskuteras en nyligen upptäckt enhetsprofil (UAProf), som beskriver en ny telefon från Sony Mobile med hela 3 840 x 2 160 pixlar.

I dagsläget deltar inte Sony i något pixelrace. Dagens modeller i Xperia-serien stannar vid Full HD, undantaget surfplattan Xperia Z4 Tablet och den operatörsexklusiva Xperia Z4v (Verizon) med WQHD. Vad som nu kallas för "Xperia Z5+" kan mycket väl ändra på den biten redan under mobilmässan IFA 2015 i början av september.

Frågan är dock om Sony är beredd att tampas med de prestandamässiga nackdelarna enbart för att kunna skryta med fler pixlar än konkurrenterna. Den nu aktuella skärmpanelen på Sharp mäter 5,5 tum och ger smått extrema 801 pixlar per tum – dubbelt upp från exempelvis Iphone 6 Plus.

En tänkbar förklaring är att Sony inte enbart filar på Project Morpheus för Playstation 4 utan också är på väg att dra igång en Google Cardboard-liknande satsning på virtuell verklighet för telefoner.