Kylare: Arctic Freezer 33

Intel har de senaste generationerna skippat referenskylaren för Core i7-serien, och om den skulle medfölja rekommenderas det att kika på ett annat alternativ. Referenskylare från både AMD och Intel har aldrig varit några som har platsat i ett högpresterande system och slängs då ut till fördel av en tornkylare.

arctic_33.jpg

De senaste åren har redaktionen valt Be Quiets Pure Rock-kylare, vilken är en modell som är omtyckt av många. Eftersom AMD är tillbaka i prestandasegmentet och numera ett alternativ för Vinterdatorn måste det även tas i åtanke. Be Quiet Pure Rock måste då bytas ut eftersom monteringsanordningen för AMD enbart kan riktas åt ett håll, vilket är uppåt i datorlådan.

Läs SweClockers Testpilot David Kvists test av Arctic Freezer 33.

Istället faller uppgiften på Arctic Freezer 33, vilken tidigare fanns i specifika utförande för Intel och AMD med prefixen i32 respektive A32. Den nya modellen är kompatibel med båda plattformarna och användare behöver därför inte oroa sig över kompatibilitet vid märkesbyte.

Inställningar för processorkylarens fläktkurva i moderkortets UEFI-konfiguration

Tornkylaren är utrustad med fyra värmeledningsrör för att förflytta värmen till aluminiumkylflänsen. På sidan av kylarlösningen sitter en 120 mm-fläkt ur bolagets egna sortiment som kyler ned hela paketet.

Exempel på alternativa val

Förutom Freezer 33 finns det en drös av olika modeller på marknaden, vilka varierar i både prisklass och storlek. Bland favoriterna hittas NH-D15 från Noctua, vilken är en av de bästa luftkylarna som går att hitta. Nämnvärt är att många processorkylare kan ha mindre bra eller icke-existerande monteringsfästen för AM4-plattformen, så kika en extra gång om ett annat alternativ skulle vara på tapeten för AMD:s processor.

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar en processorkylare

Osäker på hur du monterar en kylare på Intels sockel LGA 1151 och AMD:s sockel AM4? Kika på SweClockers Datorbyggarguide där Jonas Thörnqvist går igenom steg för steg hur monteringen sker.

Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151
Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4