För omkring 15 år sedan publicerades mediaspelaren Xbox Media Player, utformad för att låta spelkonsolen bli vardagsrummets mittpunkt. Med tiden ändrades mjukvarans namn till Xbox Media Center (XBMC) och slutligen Kodi, där den öppna källkoden ständigt varit ett signum. I takt med att fler plattformar adderades minskade dock fokus på Xbox, för att sedan helt försvinna med senare modeller.

På sin webbplats meddelar skaparna av Kodi att de går tillbaka till rötterna och gör mediaspelaren tillgänglig på Xbox One. Utvecklarna berättar vidare att arbetet med denna programutgåva redan har pågått i ett drygt år och fortfarande är under utveckling, där sämre stabilitet och något färre funktioner är tecken på detta.

I likhet med Kodi för andra plattformar stödjer den senaste varianten ett flertal video- och ljudformat, samtidigt som utseendet och navigeringen är identisk. Tillgängligheten för video och musik uppges dock vara begränsad till följd av att vare sig Blu-ray-spelare eller externa hårddiskar kan upptäckas av programmet.

Applikationen finns tillgängligt genom Microsoft Store och fungerar för samtliga konsoler i senaste Xbox-generationen.