UPPDATERAD 2020-08-01 02:50

Det japanska PDF-dokumentet kopplat till patentet har nu även hittat ut i andra kanaler och översatts till engelska, där det står klart att det inte rör sig om en DLSS-liknande funktion. Den patenterade lösningen handlar istället om att med hjälp av fotografier av exempelvis människor träna ett AI-system att kunna återskapa material som saknas, samt skala och flytta detta. Ett möjligt användningsområde som anges är en digital receptionist.

Värt att nämna är dock att det är Sonys speldivision som står för patentet, varför det potentiellt kan få användning i spel på något sätt, men inte som en variant av DLSS. Huruvida Sony satsar på någon uppskalningsteknik med Playstation 5 för att hålla löften om bildfrekvens, effekter och upplösning får framtiden utvisa. Som påpekat i tillhörande kommentarstråd finns dock DLSS-liknande funktioner signerade AMD, i form av DirectML, där en variant av detta i så fall kan komma att bli aktuellt.

Originalartikel med rubrik "Sony patenterar DLSS-liknande funktion – kan ta plats i Playstation 5"

Till julhandeln ska Sony och Microsoft stå redo med nya spelkonsoler, och de båda företagen har sedan tidigare avslöjat både utseende och specifikationer. Företagsduon har också slagit på stora trumman för ray tracing-stöd, men även 4K UHD-upplösning och hög bildfrekvens – upp till 120 bildrutor per sekund (FPS).

Att kombinera de tre aspekterna är i dagsläget närmast omöjligt, även med Nvidias mest kraftfulla Geforce RTX 2080 Ti. För att råda bot på problemet erbjuder grafikjätten uppskalningsfunktionen Deep Learing Super Sampling (DLSS), som kan generera högre upplösning med hjälp av AI-beräkning. Ett registrerat patent antyder att Sony har ett liknande ess i rockärmen.

An information processing device for acquiring a plurality of reference images obtained by imaging an object that is to be reproduced, acquiring a plurality of converted images obtained by enlarging or shrinking each of the plurality of reference images, executing machine learning using a plurality of images to be learned, as teaching data, that include the plurality of converted images, and generating pre-learned data that is used for generating a reproduction image that represents the appearance of the object.

Den engelskspråkiga beskrivningen av den registrerade lösning talar om att ett gediget bildmaterial används för maskininlärning, för att utifrån enklare bilder kunna reproducera sådana som ligger nära originalet. Även om inga konkreta namn eller användningsområden nämns, är idéerna i linje med Nvidias DLSS, som nu är uppe i den förfinade versionen 2.0.

Notebookcheck understryker att även Playstation 4 arbetar med uppskalning med så kallad checkerboard rendering, men att den åldrande och dedikerade hårdvaran inte ger ett lika välpolerat resultat som AI-stödda DLSS. Att Sony tidigare satsat på snarlik teknik i kombination med att Playstation 5-hårdvaran höjer prestandataket, antyder att tilltaget inte är helt omöjligt. Det återstår dock att se om funktionen tillägnas dedikerad hårdvara, likt Nvidias Tensor-kärnor.

Om tekniken väl tar plats i Playstation 5 återstår att se, men en sådan funktion skulle göra kombinationen extra ögongodis och bildfrekvens om 60 FPS mer sannolik. I samband att konsolens utseende avtäcktes förklarades att "det finns mycket mer att visa", vilket potentiellt innebär att framtida spelpresentationer kan komma att kantas av konsol- och teknikorienterade genomgångar.

Källa: FPO via Androidcentral

Läs mer om DLSS: