Den som jagar stabil och bra prestanda inom processorer kan ta till ett knep som kallas undertvoltning. Som namnet antyder handlar det om att sänka effektnivån för processorns strömtillförsel, vilket leder till sänkta temperatur vilket förenklar stabil drift. Lägre temperatur underlättar överklockning, men sänkt effektnivå kan också hämma det maximala prestandataket processorn kan nå.

AMD_adaptivundervolt-1.jpg
AMD_adaptivundervolt-2.jpg
AMD_adaptivundervolt-3.jpg

Med processorerna i Ryzen 5000-serien tillämpar AMD ett system med en mängd sensorer i såväl processorn som moderkortet, vilka den tillhörande mjukvaran använder för att styra bland annat klockfrekvenser och effekttillförsel till de olika kärnorna. Systemet kallas Precision Boost, och AMD meddelar nu att ytterligare en funktion tillkommer systemet. Adaptiv undervoltning låter Ryzen 5000-processorer dynamiskt undervoltas baserat på avläsningar av systemets sensorer, rapporterar Anandtech.

Med traditionell undervoltning testar sig användaren fram till en önskvärd nivå, vilken då blir grundnivån oavsett belastning och temperaturer i olika situationer. AMD:s lösning, som kallas Curve Optimization, bygger istället på kontinuerliga avläsningar från sensorer om temperaturnivåer och belastning. Undervoltningen av processorn läggs då på en nivå som motsvarar belastning och temperaturer i en given situation, och därmed förbättrad balans mellan maximal prestanda och temperaturer.

AMD_adaptivundervolt-4.jpg
AMD_adaptivundervolt-5.jpg
AMD_adaptivundervolt-6.jpg

En annan positiv bieffekt av adaptiv undervoltning är att prestanda automatiskt anpassas efter processorns egenskaper. Inom kretstillverkning har inte alla kretsar samma fysiska förutsättningar för högsta överklockning eller effekttillförsel ur fabrik. Vilka egenskaper en specifik processor har kallas ofta "kisellotteriet". Olika processorer har olika förutsättningar för prestandajusteringar, och med manuell undervoltning kan en processor med sämre förutsättningar tvingas använda en lägre nivå för undervoltningen.

Denna nivå blir då gällande i alla situationer. Med adaptiv undervoltning i Ryzen 5000-serien menar AMD att nivån för undervoltning kan gå upp och ned beroende på situation. Lägre effektnivåer i en given situation kan låta processorn dynamiskt nå högre klockfrekvenser än den hade nått vid manuell undervoltning, eller i standardutförande. Enligt AMD ges användaren möjlighet att konfigurera den adaptiva undervoltningen i 30 olika steg, där varje steg motsvarar 3-5 millivolt. Det totala omfånget spänner därmed 90–150 millivolt.

Enligt AMD:s uppgifter kan adaptiv undervoltning ge upp till 2 procent bättre enkeltrådad prestanda och 10 procent bättre flertrådad prestanda, där processorn Ryzen 9 5900X med 12 kärnor står som exempel. Vinsterna ska också öka i takt med antalet kluster av kärnor (CCD), vilket innebär att fler kärnor medför större prestandavinster.

Stöd för adaptiv undervoltning tillkommer i mikrokoden AGESA 1.1.8.0 för 400- och 500-seriens styrkretsar, där BIOS/UEFI-uppdateringar för moderkort är att vänta tidigt i december år 2020. AMD meddelar dock att funktionen inte är kompatibel med äldre processorer än Ryzen 5000-serien.

Läs mer om AMD Ryzen 5000: