Inledning

För den som inte lever och andas all färsk information om datorhårdvara kan det vara lite knepigt att köpa ny dator. Detta särskilt med bärbara system där fler parametrar är inbyggda och svåra eller rentav omöjliga att uppgradera i efterhand. Därför är det är det extra viktigt att det blir rätt från början och med lite extra kött på benen ska det inte vara något omöjligt uppdrag. I den här guiden lotsar vi genom processen mot en en bärbar dator som lämpar sig för spel eller tyngre arbete.

Vem har nytta av den här guiden?

SweClockers gemenskap rymmer allt från branschveteraner till nybörjare och den här artikeln är utformad för att passa de flesta, vilket delvis möjliggörs genom några generaliseringar och tumregler. Djuplodande granskning av specifikationer och alternativa datormodeller är något av en konst, men det är svårt att börja i den änden för den som har ett nyvunnet datorintresse eller helt enkelt inte har hållit sig á jour de senaste åren.

En balansgång som kan verka onödigt svår

Kategorin som är bärbara prestandadatorer innehåller en uppsjö av produkter av olika snitt, där den gemensamma nämnaren är mer kraftfulla processorer och grafikkort ställt mot modeller anpassade för enklare uppgifter. Med sådana förutsättningar följer naturligt en balansgång mellan prestanda, batteritid, kylning och storlek, men givetvis väger också priset in som en aspekt. Behov av prestanda och villighet till kompromisser bör dock alltid sättas i första rummet.

Om du bara slår fast vad du vill använda din dator till, behöver de efterföljande stegen mot den perfekta datorn inte vara så bökiga. Att först filtrera grovt baserat på behov för storlek och portabilitet samt enkla specifikationer räcker långt, och sedan är det dags att finjustera genom att titta mer specifikt på de program du ämnar att använda.

Sponsormeddelande

Razer 7.jpg

Razer Blade-serien – välpolerad toppklass

I det absoluta toppskiktet av bärbara PC/Windows-datorer finns Razers välrenommerade Blade-serie. Datorerna finns i 17,3-, 15,6- och 14-tumsformat, där samtliga kan utrustas med modern hårdvara av kraftfullt snitt. Detta innebär exempelvis Nvidias Geforce RTX 3080 Ti Mobile, Intel Core i9-12900H eller Ryzen 9 6900HX, upp till 32 GB primärminne samt färgkorrekta skärmar med maximal uppdateringsfrekvens om 360 Hz. Datorerna har därtill dimensionerad kylning och gedigen konstruktion, en kombination som med besked tar datorerna till premiumsegmentet.

Testpilot: Razer Blade 14 (2022) – ett elegant litet kraftpaket
Razer Blade Stealth 15 Advanced
Razer Blade Stealth 13 (2020) – ultrabook med gamingfokus

Razer.png

Sponsras av Razer
Denna artikel produceras i betalt samarbete med Razer. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.