Skatteverket har valt att ändra på sin definition av grön teknik. Nu ska batterier som uteslutande eller så gott som uteslutande användas till att lagra egenproducerad el räknas som grön teknik och därmed subventioneras.

För solcellsägare innebär beskedet att man inte längre kan använda solcellsbatterier för något annat än lagring av egen energi utan att gå miste om skattereduktionen.

Skattereduktionen, som ska ligga på 50 procent, gäller för material- och arbetskostnaderna vid installation av batterierna. Det ska gå att ansöka om en preliminär skattereduktion för batterier som lagrar egenproducerad el från och med inkomståret 2024.

För skattereduktionen att gälla måste batterierna vara kopplade till en fastighet och lagra energi som ska användas för eget bruk och vid ett senare tillfället, enligt inkomstskattelagen. Myndigheten hoppas uppmuntra fler till att övergå till förnybara energikällor med initiativet.

– Vi förtydligar vad som gäller för att skattereduktion ska kunna medges för installation av batterier. Om batteriet bara ska användas för att lagra egenproducerad el för hushållets eget bruk har köparen rätt till skattereduktion. – Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Äger du batterier som lagrar el du själv producerat?