Många har redan gjort kopplingen mellan Orwells ”1984” och chat control, som i praktiken ger myndigheterna rätt att övervaka EU-medborgarnas digitala kommunikation och som Sverige nu ställer sig bakom. I Orwells värld är bostäderna utrustade med ”teleskärmar” som registrerar allt som sker. I vår värld sköter vi den biten själva genom våra uppkopplade prylar. En storebror som håller koll på medborgarna är central i båda.

Petter_Mattsson.jpg

Petter är frilansskribent och har synts regelbundet på SweClockers sedan slutet av 2023. På fritiden ägnar sig Petter åt serieromaner, fotboll, resor, Nintendospel och att smyga i forumdelen PizzaClockers.

Fastän Orwells framtidsvision heter som den gör har den förstås lite gemensamt med hur världen kom att se ut 1984. I jämförelse med vår tid där staten läser meddelanden och företag tränar AI-modeller på foruminlägg kan livet på 1980-talet snarare framstå som ett lockande alternativ för mig som inte diggar massövervakning – analogt, optimistiskt och definitivt inte uppkopplat mot nätet.

Det vore väl inte så konstigt om allt fler började blicka bakåt när det nu är den här typen av lagar som diskuteras i Europa. För hur mycket har en vanlig medborgare egentligen att säga till om när politikerna har bestämt sig?

I brist på andra sätt att göra motstånd kanske lagar som chat control leder till att människor väljer att avstå modern teknik till förmån för något annat. Något som fungerar ungefär som de digitala och uppkopplade apparna, fast utan den där obehagliga detaljen att allt man delar med sig av övervakas. Något mer analogt. Något från förr. Kanske kan vi bara rädda oss undan ”1984” genom att återvända till 1984?

Vi har redan sett 1990-talsmodet göra comeback. Är det inte läge att väcka liv i några teknikprylar från 1980-talet också? Låt oss chat control-kritiker kroka arm med retrovurmande ungdomar och visa vägen. Det är dags att byta Tiktok mot Polaroid.

För att göra övergången från ”1984” till 1984 enklare bjuder jag här på mina tre bästa tips.

Petters 1984-kit

Polaroidkamera: Bilder gillar människor att dela med varandra. Ofta. Mycket bilder. På drinkar eller katter eller vad som helst. Överallt och hela tiden. Att vi är så förtjusta i detta är en av anledningarna till att en lag som chat control kan finnas utan att folk slutar använda sina mobiler.

Hur ska vänner och familj förstå att jag har det trevligt i Köpenhamn om jag inte kan dela den informationen med dem i form av en bild? Svaret är att göra som om året vore 1984: knäpp bilden på smörrebrödet analogt och visa polarna när du kommer hem igen. Med en polaroidkamera får du till och med se resultatet direkt (typ) och filtret är redan applicerat! Men det bästa av allt är att varken Meta eller staten har en aning om vad du har haft för dig.

Fast telefon: I och med chat control övervakas chattarna med polarna. Det är med andra ord dags att göra som förr och börja snacka med varandra. På riktigt alltså. Med rösterna.

Fast telefoni är fortfarande en grej, så bege dig till närmaste loppis och fynda en telefon, förslagsvis en som ser ut som en hamburgare eller en banan, lägg dig på mage på sängen och ring upp bästisen. För extra skydd: kommunicera på rövarspråket. Att statens tjuvlyssnare skulle vara begåvade nog att förstå ”tota dodigog i bobrorasosanon” känns osannolikt.

Fax: När du nu ändå skaffat ett fast telefonabonnemang är det väl lika bra att damma av farsans gamla faxmaskin och göra dig av med den där e-postadressen som ändå har hackats otaliga gånger och svämmar över av spam. Kan du bara få alla dina kontakter att också skaffa fax ser jag inget hinder för maskinen att bli poppis som ”mejl-dödaren” i chat control-tider.

Vad mer vill du se i mitt 1984-kit?

Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.