Det var blott igår som Intels kommande Coffee Lake-baserade processorfamilj i 9000-serien avslöjades av tekniksajten Coolaler, och nu påstår samma gäng att flaggskeppsmodellen Core i9-9900K ska utrustas med en integrerad värmespridare (eng. IHS) istället för en konventionell kylarlösning där kylarpasta placeras mellan processorns kretsyta och en värmespridare.

En fastlödd värmespridare har i regel bättre värmeavledande egenskaper än hos den konventionella lösningen där en värmespridare limmas fast ovanpå processorn, men är också en dyrare lösning. Från att ha använt fastlödda värmespridare använder Intel numera en lösning med kylpasta mellan kärnan och värmespridaren på nuvarande generationens modeller i både mellan- och entusiastsegmentet.

Konkurrenten AMD använder fastlödd värmespridare för ett flertal processorfamiljer även för konsumentledet. Om den avslöjade informationen visar sig stämma kan det innebära att Core i9-9900K introducerar en något högre prisnivå för Intels flaggskeppsprodukt i konsumentled, som idag utgörs av Core i7-modellerna med en prislapp runt 3 500 kronor.

Intels kommande processorfamilj ska enligt gårdagens avslöjande få en annorlunda uppställning där Core i9-9900K blir flaggskeppsmodellen medan de tidigare toppmodellerna i Core i7-serien blir en form av mellankonfiguration där tidigare egenskaper som stöd för flertrådning (eng. Hyperthreading) tas bort. Huruvida detta reflekteras i prissättningen återstår att se.

Om informationen visar sig stämma återstår det också att se om Intel väljer att åter använda fastlödda värmespridare i företagets processorfamiljer för entusiastsegmentet, de så kallade HEDT-processorerna, som för tillfället utgörs av bland annat Skylake-X-baserade Core i9-7980XE.

SweClockers testar "delidding" – utbyte av kylpasta under värmespridaren