AMD:s lansering av processorfamiljen Ryzen i början av 2017 markerade starten på bolagets återkomst till processormarknaden, där Intel regerat under många år. Under april 2018 lanserades andra generationens Ryzen-processorer, som liksom första generationen använder sockel AM4 och har full kompatibilitet med moderkort med styrkretsarna A320, B350 och X370.

Tillsammans med de nya processorerna släpptes även styrkretsen X470, som är den mest påkostade i 400-serien och går in som direkt ersättare till X370. De båda är snarlika men förstnämnda har omdanats för ökat minnesstöd och stabilitet. Därtill finns lagringsfunktionen Store Mi inbyggd. Nu släpper AMD styrkretsen B450, vilket innebär att även moderkort i mellanklassen får ett litet funktionslyft.

AMD B450 1.JPG

Styrkretsen ersätter populära B350, som används för många mer plånboksvänliga moderkort. Liksom X470 levereras B450 bland annat med stöd för upplåst överklockning, USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) samt sex banor PCI Express 2.0, som kan användas till Ethernet eller dylikt. Funktionerna är identiska med B350, men förbättrade ledningsbanor ska ge ökat stöd för högre minnesfrekvenser.

AMD B450 2.JPG

Den stora nyheten är att moderkort bestyckade med styrkretsen B450 levereras med Store Mi, som AMD lanserade i samband med X470. Det handlar om en inbyggd och modifierad variant av mjukvaran Fuzedrive, som kostar cirka 20 USD. Store Mi kombinerar flash-baserad lagring med en hårddisk och resultatet är en hybridenhet som enligt AMD bjuder på SSD-lik prestanda.

AMD B450 4.JPG

Lagringsfunktionen kräver ingen speciell hårdvara och gör att frekvent använda delar av ett program permanent lagras på hybriddiskens snabbare del, exempelvis en NVM Express-baserad SSD-enhet. Store Mi-enhetens beståndsdelar behöver inte formateras och kan lätt plockas isär utan dataförlust.

När första generations Ryzen-processorer lanserades var utbudet av moderkort sparsmakat. I samband med introduktionen av B450 står dock tillverkare såsom MSI, Asus, och Asrock redo med produkter, och ett flertal har på förhand visats upp under Computex 2018. Genom uppdateringar av BIOS/UEFI ska samtliga moderkort med sockel AM4 stödja AMD:s processorer fram till och med år 2020.