Intels nästa arkitektur heter Sunny Cove – ingår i processorfamiljen Ice Lake

Efter åratal av stiltje berättar Intel om framtida arkitekturer. Efter Skylake kommer Sunny Cove, som tillverkas på 10 nanometer och får högre enkeltrådad prestanda.

Senast Intel släppte en ny processorarkitektur var år 2015, då i form av Skylake som hittills fått leva vidare i ytterligare tre generationer. Anledningen till detta är Intels problem att få till sin 10-nanometersteknik som efterföljande arkitekturer är gjorda och anpassade för.

Efter åratal av tystnad kommunicerar Intel sina planer för generationerna som följer efter Skylake. När bolaget väl tar klivet till 10 nanometer under år 2019 blir det ingen storskalig lansering av Cannon Lake, som är en förfinad variant av Skylake, utan bolaget går direkt till Ice Lake. Samtidigt ändrar Intel hur de namnger och sätter kodnamn på sina processorer.

Intels processorgenerationer för stationära datorer

Kodnamn

Arkitektur

Grafik

Generation

Teknik

Lansering

Sandy Bridge

Sandy Bridge

Gen6

Andra

32 nanometer

2011

Ivy Bridge

Ivy Bridge

Gen7

Tredje

22 nanometer

2012

Haswell

Haswell

Gen7

Fjärde

22 nanometer

2013

Broadwell

Broadwell

Gen8

Femte

14 nanometer

2014

Skylake

Skylake

Gen9

Sjätte

14 nanometer

2015

Kaby Lake

Skylake

Gen9

Sjunde

14 nanometer+

2016

Coffee Lake

Skylake

Gen9

Åttonde

14 nanometer++

2017

Coffee Lake R

Skylake

Gen9

Nionde

14 nanometer++

2018

Comet Lake

Skylake(?)

Gen9

Tionde(?)

14 nanometer++

2019

Ice Lake

Sunny Cove

Gen11

Tionde(?)

10 nanometer

2019

Tiger Lake(?)

Willow Cove

Arctic Sound(?)

?

10 nanometer+(?)

2020

?

Golden Cove

Jupiter Sound(?)

?

7/10 nanometer(?)

2021

Historiskt har Intels processorfamiljer använt samma kodnamn som arkitekturen, men detta slutade i praktiken gälla med 2016 års Kaby Lake. De "Lake"-baserade kodnamnet är framöver ämnade själva processorfamiljerna, med alla separata delar som behövs för att utgöra en komplett processor.

Intel-Sunny-Cove-2.jpg
Intel-Sunny-Cove-3.jpg

Kodnamnet Ice Lake är således inte längre namnet på en kommande arkitektur, utan denna heter numera istället Sunny Cove. Ice Lake, som numera är ett paraplynamn, huserar även en integrerad grafikdel baserad på arkitekturen Gen11, som efterträder Gen9 i de Skylake-baserade processorfamiljerna.

Arkitekturen Sunny Cove blir Intels första på länge och har tre fokusområden sett till förbättringar – högre enkeltrådad prestanda (IPC), nya instruktioner och bättre skalbarhet. Det senare innebär att arkitekturen ska kunna användas för alltifrån de strömsnålaste bärbara enheterna upp till mångkärniga kretsar för servrar.

Intel-Sunny-Cove-4.jpg
Intel-Sunny-Cove-5.jpg
Intel-Sunny-Cove-6.jpg
Intel-Sunny-Cove-7.jpg

Prestandaförbättringarna uppnås genom att Intel gör stora ingrepp jämfört mot Skylake. Designen är bredare för att kunna exekvera fler instruktioner per klockcykel och har även större cacheminne än Skylake på alla nivåer. L1-datacache får en ökning på 50 procent till 48 KB, medan L2-nivån endast benämns som "större" och hur stor beror på vilken kategori av marknaden arkitekturen ska användas för. Enligt en tidigare läcka handlar det om en dubblering på konsumentsidan.

Förutom att öka prestandan per klockcykel (IPC) generellt gör nya instruktioner att Intel ser stora fördelar i specifika scenarion. I en demonstration visar de hur 7-Zip är upp till 75 procent snabbare vid komprimering och uppackning av filer jämfört med Skylake. En annan nyhet är instruktioner för att accelerera vanliga kryptografiska algoritmer, däribland Vector-AES och SHA-NI.

Efter Sunny Cove kommer Willow Cove, som av allt att döma blir en optimerad variant. För denna nämns en ny design för cacheminnet, säkerhetsfunktioner och transistoroptimeringar. Det senare innebär troligtvis optimeringar för 10-nanometerstekniken, för att ge bättre energieffektivitet alternativt möjlighet till högre klockfrekvenser.

Intel-Sunny-Cove-1.jpg

Näst på tur står Golden Cove där Intel utlovar ytterligare prestandaförbättringar med en kärna, det vill säga IPC. Vid sidan om detta ska Golden Cove leverera bättre prestanda i AI-applikationer, men även trådlöst nätverk/5G och även här lyfter Intel säkerhet som en stor punkt. Tillverkningstekniken här framgår inte, men det kan bli den första att ta klivet till 7 nanometer.

Vid sidan om Sunny Cove, Willow Cove och Golden Cove som ingår i Core-serien har Intel också nyheter på gång i Atom-segmentet. Atom kännetecknas av lägre presterande och riktigt strömsnåla kärnor, som är billiga att tillverka. Här är ordningen Tremont år 2019, följd av Gracemont år 2021 och "Next" år 2023.

Lanseringen av Ice Lake med arkitekturen Sunny Cove är tänkt att äga rum år 2019. Denna följs upp av Willow Cove år 2020, för att året därpå efterträdas av Golden Cove.

Intel "Foveros" kombinerar tillverkningstekniker

Det fick stor uppmärksamhet när AMD presenterade den kommande serverfamiljen Rome, som introducerar vad AMD kallar för en "Chiplet Design". Det handlar om att bolaget bygger upp en processor av flera kretsar, i fallet Rome bygger processorkärnorna på TSMC:s senaste 7-nanometersteknik medan saker som minneskontroller, PCI Express, lagring och annan input/output (I/O) sitter på en krets på 14 nanometer.

Intel-Foveros-3.jpg
Intel-Foveros-4.jpg
Intel-Foveros-5.jpg
Intel-Foveros-6.jpg
Intel-Foveros-7.jpg

Intel har länge arbetat på en liknande teknik som får namnet "Foveros". Medan AMD tillskrev kostnadsskäl för sitt designval talar Intel om fler aspekter än så, däribland att en äldre teknik ibland fungerar lika bra eller rentutav bättre än de allra senaste för vissa typer av kretsar.

Exempelvis skulle Foveros kunna nyttjas för att tillverka processorkärnorna på 10 nanometer, medan en integrerad styrkrets tillverkas på en äldre teknik som dagens 14 nanometer eller rentutav 22 nanometer. Ovanpå dessa kretsar skulle det sen vara möjligt att placera DRAM i en så kallad POP-paketering.

Intel-Foveros-1.jpg
Intel-Foveros-2.jpg

Exakt hur Foveros är tänkt att nyttjas och i vilka produkter framgår däremot inte, men det står klart att tekniken är redo att börja användas i stor skala. De första produkterna som bygger kring tekniken är tänkta för lansering under 2019 års andra hälft.

Källa: Anandtech

Läs mer om Ice Lake:

Skicka en rättelse
8

En studie i felaktiga beslut vid datorbygge och videoproduktion

Äventyret med Ben Eaters datorbyggsats har nått sitt bittra slut. Häng med på den rafflande uppföljningen. Läs mer

67

Förhandsvisning av Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Den 21 augusti lanserar Samsung uppdaterade produkter i fyra serier – vi har varit på förhandsvisning.  Läs mer

48

Utvecklingsexemplar av AMD Ryzen "Vermeer" med 16-kärnor når 4,9 GHz

En tidig modell av den kommande topprocessorn vrider återigen upp turbofrekvensen, vilket antyder att AMD siktar på 5 GHz-gränsen. Läs mer

131

Krönika: Amazons påverkan på den svenska marknaden

I ett par år har rykten om Amazons intåg i Sverige cirkulerat. Vår chefredaktör Anton spekulerar i konsekvenserna. Läs mer

26

Fredagspanelen 198: Hårdvaruhösten, Amazon till Sverige och ARM-affären

Semestern är över och Fredagspanelen återvänder till rutan med snack om sommarens hårdvarunyheter och inte minst höstens stora lanseringar. Läs mer

54

Intel: "Mobila Comet Lake-H mycket snabbare än AMD Renoir i verkliga tester"

Core i7-10750H är upp till 37 procent snabbare än AMD Ryzen 7 4800H menar Intel, när de visar ett smakprov på "verkliga tester". Läs mer

19

Ett tjugotal Intel "Alder Lake"-konfigurationer skymtas

Den 12:e generationens Intel Core-processorer bjuder in segmenteringsfest när små och stora kärnor kombineras. Läs mer

31

Project Xcloud över Apple App Store skjuts på framtiden

Lanseringen av IOS-versionen av Project Xcloud bromsas då spelströmningstjänsten sägs strida mot Apple Stores villkor. Läs mer

24

Senaste Windows Insider Preview stödjer Android-appar

Förutom emulering av mobilapplikationer förenklas även Windows 10:s hantering av DNS-servrar. Läs mer

96

Microsoft Edge kommer inte gå att avinstallera

Den nya Chromium-baserade versionen av Edge klamrar sig fast i Windows 10 – vare sig du vill eller inte. Läs mer

48

Amazons svenska logistik utgår från Eskilstuna

E-handelsjättens europeiska logistikpartner Kuehne Nagel bekräftar att Eskilstuna logistikpark blir knutpunkten. Läs mer

79

Företagshemligheter från Intel läcker ut på Twitter

Över 20 GB data inklusive bland annat källkoder, utvecklarverktyg och Tiger Lake-ritningar hittar ut i det fria. Läs mer