Det var i slutet på år 2011 som Intel lanserade konceptet Ultrabook. Målet var att på lång sikt göra bärbara datorer tunnare och leverera lång batteritid, utan att för den delen tumma på den upplevda prestandan. Sedan några år har det dock varit tyst från Intel om initiativet.

Project-Athena-1.jpg

I samband med CES 2019 tar Intel nya tag och lanserar vad som kan ses som Ultrabook del två. Det handlar om "Project Athena", där Intel inte ska diktera villkoren på samma sätt som tidigare utan i samarbete med datortillverkarna ska driva utvecklingen i industrin framåt.

Likt Ultrabook är tanken att Intel ska släppa en specifikation årligen, som tillverkare ska följa för att senare få sin design certifierad av Intel. Denna ska då uppdateras med både högre krav på vissa specifikationer och att nya tillkommer. När Ultrabook först kom låg fokus närmast uteslutande på tjocklek, vikt, batteritid och pris, vilket med åren utvecklades till krav om snabbare Wifi-uppkoppling (802.11ac).

Diskutera Intel i SweClockers forum

Intel är ännu inte redo att gå ut med den första specifikationen för Project Athena, men talar om "prestanda i världsklass, batteritid och uppkoppling i en slimmad, vacker design". Det som egentligen är nytt från tidigare Ultrabook-krav är att Intel nämner både artificiell intelligens (AI) och 5G i sammanhanget.

Project-Athena-2.jpg

De första datorerna i programmet lanseras mot slutet av året tillsammans med Intels processorfamilj Ice Lake på 10 nanometer. Enligt Intel är alla stora OEM- och ODM-tillverkare värda namnen med på tåget.

► Läs allt från #ces-2019