Den som utforskar de mekaniska tangentbordens landskap har säkerligen stött på tangentbordstillverkaren Wooting vid något tillfälle. Företagets tangentbord har länge använt sig av brytartypen Flaretech för att kunna erbjuda kunderna analogt registrerade mekaniska brytare.

Wooting-2-Lekker-Switch-4.jpg
Wooting-2-Lekker-Switch-11.jpg
Wooting-2-Lekker-Switch-3.jpg
Wooting-2-Lekker-Switch-1.jpg

Wooting säger sig dock ha stött på begränsningar med Flaretech-brytarna, i det att den analoga registreringen av tangenternas slaglängd hade begränsat omfång. Brytarnas totala slaglängd låg på 4 millimeter, och av detta kunde endast omfånget 1,5 mm till 3,6 mm anpassas. Företaget valde därför att utveckla egna brytare, och dessa visas upp under Computex 2019.

Wooting-2-Lekker-Switch-10.jpg
Wooting-2-Lekker-Switch-14.jpg
Wooting-2-Lekker-Switch-18.jpg
Wooting-2-Lekker-Switch-9.jpg

De nya brytarna får det suktande namnet Wooting Lekker, en ny typ av brytare som använder magnetism för att läsa av tangenternas nedslag. Tekniken bygger på en magnetisk effekt som kallas Hall Effect. Här bestyckas tangentens undersida med en magnet, och en Hall Effect-sensor i det underliggande kretskortet läser av magnetens position.

Egenskap

Specifikation

Tryckkraft

65cN

Höjning

Linjär

Analog

Ja, komplett omfång

Livslängd

100 000 000 nedtryckningar

Avläsningshastighet

0.01ms

Taktil återkoppling

Nej

Ljudlig återkoppling

Nej

Total slaglängd

4 mm

Aktueringspunkt

0.1 - 3.8mm (betaspecifikationer)

Återställningspunkt

0.1 - 3.8mm (betaspecifikationer)

Tangentbas

MX (kryss)

Montering

Plattmonterad

Hot-swappable:

Ja

Det fungerar helt enkelt på så sätt att ju längre ner tangenten trycks, desto starkare blir den magnetiska signalen. Detta har Wooting konverterat till ett större omfång av analog avläsning jämfört med de tidigare Flaretech-brytarna. Tekniken bakom Lekker-brytarna beskrivs i djupare detalj på företagets blogg.

Wooting Lekker-brytarna är fortfarande under utveckling, och företaget delar inte med sig av några konkreta planer för när brytarna kommer användas i faktiska konsumentprodukter. Den som lockas av vad som beskrivs här får alltså hålla ögonen på Wootings aktiviter framöver.

Har du använt Wootings brytare tidigare och har erfarenheter att dela med dig av? Skriv av dig i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!