Hastigheterna för internetuppkoppling har stigit kraftigt de senaste decennierna och borta är tiden då telefonbaserade 56K-modem ansågs tillräckligt snabba för vardagssysslor. Med allt fler strömmade tjänster ökar också kraven på anslutningen och den trådlösa standarden Wifi 6 har blivit allt vanligare hos nya datorer och moderkort.

När det kommer till trådbundet nätverk har dock Gigabit Ethernet (1 Gbps) varit standard i nära 15 år, där snabbare nätverkskretsar varit exklusiva hårdvaran för entusiaster eller professionella användare. Intel jobbar för att förändra detta framöver, genom en billig nätverkskrets kapabel till 2,5 Gbps över Ethernet.

X570 AQUA(L5).jpg

Entusiasthårdvara levereras redan idag ofta med snabbare nätverkskretsar, från exempelvis Aquantia eller Broadcom.

Kretsen heter i225-V med kodnamnet "Foxville", vilken gör debut tillsammans med den kommande entusiastplattformen "Cascade Lake-X" och tillhörande LGA 2066-moderkort. I dagsläget finns redan påkostade moderkort med inbyggt Ethernet om 2,5 Gbps, men Intels nya produkt ska komma med en prislapp lämplig för konsumenthårdvara på bred front.

På konsumentsidan talas det för en lansering i samband med 400-seriens styrkretsar, som hör till "Comet Lake-S" – tionde generationens Core-processorer för stationära datorer. Funktionen ska också bli tillgänglig för bärbara datorer och i båda fall ersätts Intels Gigabit Ethernet-krets i219-V.

Färska i225-V finns listad i Intels officiella databas och har ett rekommenderat pris på 2,40 USD, att jämföra med 1,72 USD för den äldre Gigabit-varianten i219-V. Det kan tilläggas att tillsammans med det något högre priset följer ett rejält förhöjt TDP-värde, som kliver upp från 0,50 till 1,95 watt, vilket kan göra avtryck på batteritiden hos bärbara datorer.

Värt att nämna kring 2,5 Gbps Ethernet är att vanliga Cat5e-kablar håller måttet, en typ som är relativt vanlig och krävs för att möta kraven för Gigabit Ethernet i dåliga förhållanden. För de flesta privatpersoner innebär inte standarden om 1 Gbps begränsningar sett till bredbandsuppkopplingen, men lokal nätverkslagring (NAS) är ett exempel där snabbare nätverkskretsar kan komma till nytta.

Intel-Cascade-Lake-X-1.PNG

Nyligen presenterade Intel de första mångkärniga processorerna i "Cascade Lake-X"-familjen och bland specifikationerna syns stöd för 2,5 Gbps Ethernet över i225-V-kretsen. Konsumentinriktade "Comet Lake-S" och 400-seriens styrkretsar debuterar sannolikt i början av år 2020.

Det återstår alltså att se i vilken utsträckning moderkort och bärbara datorer bestyckas med den snabbare lösningen framöver.

Är din dator bestyckad med ett nätverkskort snabbare än 1 Gbps? Vad använder du den extra bandbredden till? Dela med dig kommentarstråden!