Enkortsdatorn Raspberry Pi introducerades 2013 med förhoppningen att den skulle främja utveckling och datorkunskaper i skolor samt utvecklingsländer. Kostnaden på 35 USD tillsammans med en bred uppsättning funktioner och portar såsom USB och Ethernet ledde till att datorn snabbt blev populär för många ändamål.

Sedan dess har flera nya versioner släppts, med utökat primärminne, fler portar och snabbare systemkrets. Senast i somras släpptes version 4, med två Micro HDMI, 4 GB LPDDR4 och fyra stycken ARM Cortex-A72-kärnor. De nya kärnorna ersätter de strömsnåla Cortex-A53, och erbjuder betydligt högre IPC till priset av högre värmeutveckling.

För att få bukt på enheter som går varmt har nu entusiasten och studenten George Godines tagit fram en egen kylfläns för Raspberry Pi 4 Model B. Paradnumret är att denna inte täcker GPIO-kontakterna eller antennen för Wifi och Bluetooth, samtidigt som utskärningar finns för de flesta expansionsplatserna.

raspberry pi cooler2.jfif
raspberry pi cooler.jfif
Raspberry Pi cooler.jpg

Kylflänsen består av aluminiumlegeringen 6063 och mäter in på 62 × 44 × 7 mm, med 1 mm utrymme mellan flänsarna. Bottenplattan som monteras mot kretskortet innehåller även ett värmeledningsrör i koppar, som är kopplat till kylflänsen via ett värmeledande fyllningsmaterial.

Utöver systemkretsen täcker kylflänsen även spänningsregulatorer och flera andra mindre kretsar på enkortsdatorn, och konstruktionen kan med fördel monteras med de medföljande värmeledande kuddarna. Det första testpartiet av kylflänsarna kostar 25 USD styck, motsvarande drygt 300 kronor.

Senare partier ska dock kosta betydligt mindre, och kan erbjuda monteringshål för 40 mm-fläktar. När massproduktion och skarp lansering av den färdiga revisionen sker är ännu inte fastställt.

Läs mer om Raspberry Pi 4 Model B: