Det är högtider med låga priser på ingång. Den 29 november är det Black Friday, något som i vanlig ordning börjar dagarna innan den faktiska dagen, och månaden efter följs detta upp av den i Sverige mer traditionsenliga Mellandagsrean. Det här är också ett utmärkt tillfälle för återförsäljare att locka nya kunder.

Mindre nogräknade aktörer höjer sina priser dagarna innan för att kunna stryka över dessa och sätta röda prislappar och i vissa fall anges tidigare priser som aldrig använts. Inför årets Black Friday går Konsumentverket ut och varnar företag, som marknadsfört ordinariepriser som just reapriser.

Butikerna i fråga är Intersport, Sportamore och Ur & Penn, som förbjuds från att använda felaktiga påståenden om varornas ordinarie priser när de rear ut varor. Samtidigt förbjuds Sportamore och Ur & Penn att använda benämningen "rea" på ett vilseledande sätt. Ur & Penn får inte heller använda ordet rea om inte försäljningen pågår under en begränsad tid.

– Vi anser att företagen sviker konsumenterna genom att låtsas ha rea och sänkta priser. Det blir också en osund konkurrens som missgynnar företag som sköter sig och följer reglerna, säger Pär Magnusson, processråd på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Om företaget väljer att bryta mot förbudet riskerar de böter. För Sportamore och Intersport är beloppet 2 miljoner, och för Ur & Penn ligger det på 1,5 miljoner.

Har du någon gång stött på felaktiga reapriser? Kanske sitter du på några smarta tips för att undvika felaktiga priser? Dela med dig i kommentarerna!

De här gäller när företag har rea

För att en butik ska få locka kunder med rea i sin marknadsföring ska vissa förutsättningar vara uppfyllda:

  • Rean måste pågå under en begränsad tid.

  • De varor och tjänster som reas måste ingå i butikens ordinarie sortiment. Det är alltså inte tillåtet att till exempel ta in ett tillfälligt parti tv-apparater och sälja dem på rea.

  • Det är inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan locka med rea på den. Då är det ju inte ett ordinarie pris. Reapriserna ska vara väsentligt lägre än butikens normala pris på varorna och tjänsterna.

  • Det är inte okej att locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Huvudregeln är att varorna ska finnas tillgängliga så länge kampanjen varar. Har butiken misslyckats med det och varorna tar slut för fort, kan butiken, om de vill, erbjuda en likvärdig eller bättre produkt till samma pris.

  • Det är absolut förbjudet att göra reklam för ett erbjudande som inte finns på riktigt, där butikens syfte är att sälja på dig en dyrare produkt.

Om du märker att ett företag använder sig av rea på fel sätt kan du göra en anmälan till Konsumentverket.

Källa: Konsumentverket