I början av november släppte routertillverkaren Asus en viktig firmware-uppdatering till sina routrar för att åtgärda sårbarhet. Sårbarheten gjorde att angripare kunde kapa ouppdaterade routrar och använda dem i överbelastningsattacker (DDoS). Kunder hos operatören Bahnhof har drabbats och Bahnhof gick precis ut med en varning till sina kunder.

Viktigt meddelande! Flera Bahnhofkunder har fått sina Asusroutrar hackade och de används nu till DDoS-attacker (så kallade överbelastningsattacker). Om du har en Asus ska du genast uppdatera programvara/firmware och byta till unika och starka lösenord. Kontakta oss om du har blivit DNS-blockerad som gör att du inte kan komma ut på internet. Ring 010-510 00 00 eller chatta med oss på bahnhof.se/minasidor. – Bahnhofs Facebook-sida

Problemet med Asus-routrar är inte på något vis isolerat till just Bahnhof-kunder. I en kommentar till SweClockers berättar Bahnhofs VD Jon Karlung att de inte själva har sålt Asus-routrar. De gick ut med varningen för att många av deras kunder har köpt sådana på egen hand.

Asus-routers webbaserade administrationsgränssnitt

Uppgradering av firmware på Asus-router.

Uppdatera Asus-router

Det är enkelt att uppdatera en Asus-router. Det räcker att logga in i routerns webbgränssnitt, gå till Administration och byta till fliken Uppgradering av fast programvara. Där finns en knapp för att söka efter nyare firmware. Firmware-filerna går också att ladda ned från Asus officiella webbplats.