Vulkan 1.2 får emulering av DirectX på Linux

Vulkan 1.2 får emulering av DirectX på Linux

Den nya versionen av gränssnittet Vulkan lägger till en rad olika tillägg och förbättringar, däribland utökningar för DirectX-emulering på Linux-system.

När AMD introducerade lågnivågränssnittet Mantle under 2013 sparkade det igång ett intensivt fokus på hårdvarunära utveckling, där Microsoft snart hoppade på tåget med DirectX 12. År 2016 var det dags för gamla konkurrenten OpenGL att närma sig hårdvaran, vilket skedde i form av Vulkan.

Vulkan 12 Press Deck_02.jpg
Vulkan 12 Press Deck_07.jpg
Vulkan 12 Press Deck_08.jpg

Khronos Group, organisationen bakom gränssnittet, släpper nu version 1.2 av Vulkan. Nyheterna denna gång består i att 23 tidigare tillgängliga tillägg nu blir officiell del av specifikationen, vilket i praktiken innebär att de utgör grundstommen för vad utvecklare kan jobba mot på alla tillgängliga plattformar. Detta är signifikant då Vulkan finns tillgängligt på en rad olika plattformar, som Microsoft Windows, Mac OS och Linux.

Vulkan 12 Press Deck_15.jpg
Vulkan 12 Press Deck_12.jpg

Bland de mer uppseendeväckande nyheterna är att tillägg för emulering av DirectX-gränssnittet på Linux nu är en del av specifikationen. Detta kommer i form av stöd för shader-språket HLSL, vilket är det språk Microsoft använder i just DirectX. Med Vulkan 1.2 får gränssnittet fullt stöd för HLSL, som kompletterar Vulkans egen motsvarighet GLSL.

Tack vare att Microsoft tidigare släppt HLSL-kompilatorn DXC som öppen källkod kan HLSL-kod konverteras till Vulkans interna dataformat SPIR-V, och täcker därmed in all funktionalitet hos DirectX med undantag för ray tracing-gränssnittet DXR. Det här innebär att utvecklare nu med större enkelhet kan flytta spelutveckling mellan Windows, Linux och Xbox-spelkonsolerna.

Vulkan 12 Press Deck_09.jpg
Vulkan 12 Press Deck_10.jpg

Den andra stora nyheten i Vulkan 1.2 är utformad för att underlätta för programmerare. Inom programmering finns något som kallas semaforer, vilket är mekanismer för att begränsa åtkomst till resurser eller processer. I tidigare versioner av gränssnittet fanns två olika mekanismer för detta, vilket orsakar huvudbry för utvecklare som försöker styra åtkomst till parallella beräkningsköer.

I Vulkan 1.2 introduceras istället tidslinjebaserade semaforer. Här får utvecklare tillgång till ett enhetligt system för hantering av resurser över parallella beräkningsköer. Trådar i dessa köer kan också hantera väsentligt större värden, 64-bitars kontra tidigare 1-bitars, vilket tillsammans med den enhetliga resurshanteringen är en väsentlig modernisering av utvecklingsmodellen.

Vulkan 1.2 är utöver detta fokuserad på optimeringar och förbättringar, men då nyheterna inte ställer nya krav på stöd i hårdvaran är gränssnittet redan kompatibelt med befintliga grafikarkitekturer på marknaden. Drivrutiner från AMD, ARM, Imagination, Intel och Nvidia har redan passerat Khronos Groups kompatibilitetstest.

Nvidia erbjuder stöd för Vulkan 1.2 i den senaste betaversionen för Geforce-drivrutinen för Windows 10 samt Linux.

Läs mer om lågnivågränssnitt:

Skicka en rättelse
73

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

26

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

85

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

37

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

71

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

147

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

31

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

64

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer