Det är år 2020 som Intel återvänder till grafikkortsmarknaden, vilket innebär att två aktörer blir tre. Under CES 2020 visade Intel ett gäng renderingar av det allra första grafikkortet och på plats fick även medier se grafikkortet i fysisk form. Modellen som kallas DG1 letar sig nu ut i ett första prestandatest.

De första resultaten dyker upp i databasen för Geekbench 5 och berör prestandan i OpenCL. Grafikkortet från Intel identifieras som Gen12 och testas tillsammans med processorn Core i9-9900K sällskapat av 16 GB DDR4 samt moderkortet Z390 I Aorus Pro Wifi från Gigabyte.

Intel-DG1-Geekbench-5.jpg

Identifikationsraden tillsammans med de 96 beräkningsenheterna som anges talar för att det här är Intels första grafikkort, DG1. Grafikkortet är i dagsläget endast för utvecklare och har nyligen börjat skickas ut, med syftet att utvecklare ska lära sig om och optimera för arkitekturen inför en framtida konsumentlansering.

Grafikkortet får 12 053 i totalpoäng i OpenCL-testet, vilket är ett antal tusen poäng under vad Ryzen 5 3400G med integrerad Vega 11-grafik får. Värt att trycka på är att det handlar om ett grafikkort med Intels från grunden helt nya arkitektur Xe, vilket innebär att det sannolikt finns utrymme för rejäla optimeringar i såväl Intels egna drivrutiner som prestandatestet Geekbench.

Utöver poäng och prestandasiffror framgår ytterligare tidigare inte kända detaljer om grafikkortet. De 96 beräkningsenheterna har en maximal klockfrekvens på förhållandevis låga 1,05 GHz (1 050 MHz) och är utrustat med 3 GB grafikminne, vilket talar för att det har en minnesbuss på 96 eller 192 bitar i bredd.

Intel-DG1-GPU-3.jpg
DG1-1.jpg

Intel DG1 beskrivs som en testbädd (eng. test vehicle) för utvecklare och det finns inga garantier för att det någonsin släpps för konsumenter, åtminstone inte på den stationära sidan. Istället ryktas det om att Intels första grafikkort på butikshyllorna är DG2, som uppges ha 384 beräkningsenheter.

Mer om Intels satsning på grafikkort: