Konceptet med kubchassin är egentligen inte ny företeelse utan har funnits under många år, men då främst riktat mot filservrar med mängder av lagringsplatser. Formfaktorn har dock fått något av en renässans på senare tid, men då istället med fokus på estetik och plats för vattenkylning – något som bland annat har populariserats av modeller som Lian Lis PC-O11 Dynamic.

01_NEO_Qube_Black_Main_Image.jpg
05_NEO_Qube_Black_Left_Interior.jpg

Nu ger sig Metallicgear in i leken med modellen Neo Qube, ett prispressat kubchassi som onekligen har plockat inspiration från Lian Lis skapelse. Chassit, som mäter in på 270 × 450 × 460 mm, är tillverkat i stål och pryds av paneler av härdat glas både i framkant samt på vänstra sidopanelen. Stöd finns för moderkort upp till formfaktorn E-ATX samt grafikkort med längder upp till 425 mm.

10_NEO_Qube_Black_Left_Side_Build.jpg

Utrymmet för luftbaserade kylare är begränsat till 148 mm på höjden, och därför har desto mer krut lagts på stöd för stora radiatorer. Totalt finns det plats för tre 360 mm-radiatorer, där dessa kan placeras i botten, i toppen samt på främre delen av sidan. Chassit levereras utan medföljande fläktar men har utrymme för totalt nio 120 mm-varianter varav fyra positioner kan bytas mot 140 mm-diton istället.

07_NEO_Qube_Black_Right_Interior.jpg

I den andra kammaren syns utrymmet för nätaggregatet, där enheter med längder upp till 275 mm ryms samtidigt som spalten för kabeldragning uppgår till 90 mm. Här finns även plats för lagringsenheter i form av monteringspunkter för två 3,5-tumsenheter samt tre 2,5-tumsvarianter.

09_NEO_Qube_Black_Interior_Build.jpg

En intressant aspekt av chassit är möjligheten att montera in ytterligare ett moderkort i den andra kammaren enligt formfaktorn Mini ITX – något som i praktiken gör det möjligt att bygga dubbla system inuti Neo Qube. Den sekundära moderkortsplatsen ackompanjeras av dubbla expansionsplatser av halvhöjdstyp, där exempelvis kompakta videoinspelningskort kan monteras.

08_NEO_Qube_Black_Front_IO.jpg

Bland övriga specifikationer syns integrerad RGB-belysning i framkant vilken, utöver den medföljande ljuskontrollern, är kompatibel för styrning med bland annat Asus Aura och MSI Mystic Light. Framtill syns även dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C kapabel till USB 3.2 Gen 2 samt in- och utgångar för ljud.

Metallicgear Neo Qube väntas dyka upp i handeln mot slutet av februari. Chassit har ett rekommenderat pris på 109,90 EUR, motsvarande cirka 1 200 kronor inklusive moms.