De senaste månaderna har en strid ström av informations kring Intels kommande processorer för stationära datorer, som har kodnamnet "Comet Lake-S". Utöver bilder och specifikationer för produkterna har information kring moderkort och styrkretsar sipprat fram, där produktregistreringar från Gigabyte avslöjade 400-seriens styrkretsar redan i september ifjol.

Sedan länge har det också varit känt att Comet Lake-S innebär att den gamla LGA 1151-sockeln skrotas och ersätts av LGA 1200, vilket garanterar att bakåtkompatibilitet uteblir. Intels Core 10000-serie ska göra debut den 30 april och nu skvallrar ett klavertramp från Asus om att lanseringen är i faggorna, genom att av misstag röja två LGA 1200-moderkort med toppstykretsen Z490.

ASUS-Z490P-PRIME-1.jpg

Asus Prime Z490-P. Bildkälla: Asus via Videocardz

ASUS-Z490A-PRIME-BOX.jpg

Asus Prime Z490-A. Bildkälla: Asus via Videocardz

I skrivande stund har tillverkaren plockat bort produktsidorna från webbplatsen, men Videocardz var snabba att föreviga misstaget. De två moderkorten i fråga är Prime Z490-P och Prime Z490-A, som av bilderna att döma kommer med ett mer avskalat respektive riktigt påkostat yttre. I vanlig ordning innebär styrkretsar med "Z"-stämpel att upplåsta processorer kan överklockas, vilket återspeglas i moderkorten som båda har strömförsörjning till processorn på 8+4-pinnars EPS.

Enklare Prime Z490-P kommer i övrigt med två PCI Express x16-anslutningar och fyra x1-dito. På lagringsfronten sällskapas fyra SATA-anslutningar av två M.2-varianter och därtill finns en M.2-anslutning anpassad för nätverkskort. När det gäller I/O-panelen syns ett relativt spartanskt utbud bestående av sex USB Type-A, Ethernet, in- och utgångar för ljud samt två bildutgångar för den som använder integrerad grafik.

Med Prime Z490-A syns större kylflänsar för spänningsregulatorer och styrkrets, medan I/O-panelen har inbyggd täckplåt och omges av en RGB-skimrande kåpa. PCI Express x16-anslutningarna är tre till antalet, medan x1-utförandet också syns på tre ställen. De sex SATA-anslutningarna är alla monterade åt sidan och för en av de tre M.2-enheterna finns en så kallad värmesköld. Återigen är en av M.2-anslutningarna är avsedd för trådlöst nätverkskort.

ASUS-Z490P-Motherboard.jpg

Asus Prime Z490-P. Bildkälla: Asus via Videocardz

De båda moderkorten har stöd för RGB-belysningen enligt Asus Aura Sync-mjukvara och bilderna avslöjar att endast Prime Z490-A har inbyggda lysdioder. I dokumentationen Prime Z490-P skrivs LGA 1200 i klartext, med även den något enklare styrkretsen H470 nämns. Bland de mer ovanliga inslagen skymtas också en intern anslutning för Thunderbolt, en anslutning som saknas på I/O-panelerna för den röjda duon.

Det är i skrivande stund oklart när det officiella avtäckandet av Z490-moderkort sker, men även vilka prisnivåer som Z490-, H470- och B460-bestyckade kort landar på. Sannolikt skingras frågetecknen den 30 april i anslutning till Comet Lake-S-avtäckandet. Mycket talar dock för att det dröjer längre än så innan Intel Core 10000-serien och tillhörande moderkort dyker upp på butikshyllor.

Källa: Asus via Videocardz

Vilken styrkrets brukar du satsa på när du köper nytt moderkort och varför? Toppvarianten eller så billig som möjlig? Berätta i kommentarstråden!