Att lanseringen av tionde generationens Intel Core-processorer är nära märks i mängder av läckor från moderkortstillverkarna. Först ut med information om kort byggda på sockel LGA 1200 och styrkretsen Z490 var Asus, där fullständiga specifikationer kring de relativa budgetalternativen Prime Z490-A respektive Z490-P nyligen publicerades.

Strax därefter läckte även information om MSI:s flaggskepp MEG Z490 Godlike ut – något en ny Asus-läcka kontrar med inte mindre än fem moderkort i Maximus XII-familjen och tio mellanklassmodeller. Läckorna gör även gällande tekniska detaljer kring moderkortens fysiska uppbyggnad och gemensamma funktioner, såsom utnyttjandet av kretskort med ett minimum av sex lager och användningen av daisy chain-minnestopologi, något företaget valt att kalla Optimem III.

Optimem.jpg
optimem-daisychain.jpg

Toppmodellerna i Asus Z490-uppställning går under namnet ROG Maximus XII. Likt tidigare begåvas den bitigaste versionen med suffixet Extreme och stöps i formfaktorn E-ATX – men erbjuds denna gång i versionerna Extreme samt Extreme Glacial. Vad som skiljer de två åt är okänt, men exempelvis Techpowerup spekulerar om att Glacial är en variant förberedd för extremkylning från fabrik.

Maximus12.jpg
Maximus12-specs.jpg

Maximus XII Extreme ser ut att bli det enda Asus-kortet som erbjuder Thunderbolt 3 ur kartong, i form av ett medföljande ThunderboltEX III-instickskort. Resterande ROG-moderkort erbjuder istället endast stöd via en dedikerad header. Modellnamnen för medlemmarna i serien Maximus XII är bekanta från förr, med namn såsom Formula, Hero, samt Apex, där den sistnämnda sticker ut med stöd för DDR4-minne i hela 5000 MHz.

Samtliga ROG-moderkort försörjer processorsockeln med ström via 16 faser. På den trådade nätverkssidan erbjuds ett minimum på 2,5 Gbit med Apex, medan Hero parar sitt trådlösa nätverk med dubbla nätverkskretsar på 1 respektive 5 Gbit. Även Maximus XII Extreme och Formula erbjuder dubbla nätverkskort, men då istället i konstellationen 10 och 2,5 Gbit.

z490-fam.jpg
prime-z490.jpg

De mer normalt budgetorienterade kan istället se fram emot ROG Strix- samt Prime-sortimentet av moderkort, där tidigare röjda Prime Z490-A och Z490-P får sällskap av inte mindre än sex syskon, samtliga med bokstavsnamn. Vissa likheter finns med föregående generations moderkort, där exempelvis Z490-I indikerar formfaktorn Mini ITX. Toppmodell i mellanklassen blir Z490-E med bland annat strömförsöjning i 14 + 2 faser, och inbyggt stöd för trådlöst nätverk enligt 802.11ax, eller Wifi 6.

Den som är på jakt efter mer påkostade kort i formfaktorn micro-ATX får lägga bokstaven G på minnet. Z490-G kommer säljas i två versioner, med och utan trådlöst nätverkskort, och understöds av det billigare Prime Z490-M Plus. Likt Z490-I saknar Micro ATX-korten möjlighet att ansluta expansionskort med Thunderbolt 3-anslutning. Just Z490-I blir ensamt med aktiv kylning, men begåvas istället med HDMI 2.0-stöd, där resterande familjemedlemmar får nöja sig med HDMI 1.4.

Hela serierna Prime och ROG Strix från Asus, Prime Z490-P och Z490-M Plus undantaget, utrustas även med 2,5 Gbit-nätverkskort i form av Intel I225-V. Prislapparna å sin sida väntas kliva upp från Z390-familjen till följd av användningen av fler lager i mönsterkortet och övergången till daisy chain-minnestopologi, vilket innebär att instegskortet Prime Z390-P kan komma att landa kring 1 800 kronor, medan en prislapp på cirka 3 500 kronor kan väntas för ROG Strix Z390-E.