AMD:s satsning på APU-processorer med integrerad grafikdel på 7 nanometer i form av familjen "Renoir" ser ut att gå som tåget. Processorerna är i första hand tänkta att husera i bärbara datorer, där företaget nyligen meddelade att dess mål för energieffektivitet överträffats med råge, men även stationära varianter är på ingång. Produktfamiljen har även tagit klivet upp till åtta kärnor, en dubblering mot föregångaren "Picasso".

På kiselnivå är den största skillnaden att varje "Renoir"-processor utgörs av maximalt två CCX-kluster à fyra kärnor, med 4 MB L3-cache per kluster. Detta jämfört med "Matisse" för stationära datorer som utrustas med hela 16 MB L3-cache per kluster, samt upp till fyra kluster i samma processor. Nu visar tester från kinesiska Teclab att "Renoir" och dess mindre cacheminne är en positiv förändring sett till minnesprestanda.

4700GE-memlatency.jpg
4700GE-memlatency2.jpg
4700GE-169.jpg
4700GE-system-169.jpg

I ett test av processorn Ryzen 7 4700GE visar sig nämligen minneslatenserna vara låga 47,6 nanosekunder. Primärminnet, som består av 16 GB DDR4-4333 MHz, hade förvisso lågt satta timings på 14-14-13-24, en konfiguration som Techpowerup menar resulterar i ett resultat om cirka 60–70 nanosekunder på en "Matisse"-plattform med Ryzen 9 3900X.

Anledningen till förbättringen tros vara en förändrad uppbyggnad av "Renoir" jämfört mot "Matisse". De nyare "Renoir"-processorerna skalar nämligen inte bara ned mängden L3-cache, utan integrerar minneskontrollern närmare kärnorna tillsammans med en grafikdel ur Vega-familjen. Resultatet är färre kretsar och mindre cacheminne som konkurrerar om minnesåtkomst, vilket ger lägre latenser.

Lanseringsdatum för de stationära versionerna av AMD:s "Renoir"-processorer och 4000G-modellerna är ännu okänt.

Läs mer om AMD Renoir: