Lootlådor i spel, eller "överraskningsmekaniker" som Electronic Arts vill kalla dem, är föremål för ständig kontrovers. Så tidigt som år 2018 klassade Nederländerna vissa lootlådor som hasardspel, i samma veva som svenska branschorganisationen Dataspelsbranschen nekade till kopplingen med hänvisning till att digitalt innehåll saknar monetärt värde.

Nu rapporterar BBC om att det brittiska överhuset, House of Lords, ger sig in i debatten och manar till reglering av lootlådor under landets förordning om hasardspel, Gambling Act 2005. Lord Grade, ordfördande i överhusets utskott om hasardspel, menar att en stor del av faran ligger i att barn vävs in i just hasardspel.

If a product looks like gambling and feels like gambling, it should be regulated as gambling.

Överhuset refererar till en rapport där hela 55 000 barn i åldersspannet 11–16 år anses ha ett problem med missbruk av hasardspel genom lootlådor, och att onlinespel därför ska granskas. Även vadslagningsapparaten kring e-sport lyfts som ett potentiellt problematiskt område och en inkörsport till spelmissbruk.

Den brittiska regeringen har utlovat en framtida utredning av lootlådor och dess relation till Gambling Act 2005, samtidigt som överhuset varnar för att problemet kräver omedelbara åtgärder.

Läs mer om lootlådor