Att det är säsong för kvartalsrapporter har med största sannolikhet inte undgått någon; senast i raden teknikgiganter att presentera sina siffror för andra kvartalet 2020 är Intel. Företaget har tidigare under året fått se sig förbiseglade av Nvidia som USA:s största halvledarföretag sett till börsvärde, men rapporterar nu oväntat starka siffror, till stor del drivna av molntjänster.

Intel-q2-results.jpg

Resultatet var inget mindre än ett rekordkvartal för företaget med en omsättning om 19,7 miljarder USD, upp 20 procent från 2019 års andra kvartal. Nettovinsten beräknades till 5,1 miljarder USD, upp 22 procent, att likställa med 1,19 USD per aktie. Både bruttomarginalen och investeringar i utveckling sjönk med 6,6 respektive 5 procent under kvartalet.

Intel-q2-results.jpg

Sett till företagets olika beståndsdelar såg DCG, Data Center Group, samt företagets minnesdivision, NSG, rekordkvartal med ökade vinster om 43 respektive 76 procent. Även persondatoravdelningen CCG ökade sju procent, främst tack vare stark försäljning av bärbara datorer, något företaget tillskriver COVID-19. Data-centric stod för 52 procent av kvartalets totala omsättning.

I samma rapport meddelade företaget att tillverkningen av kretsar på 10 nanometer "accelereras", men att 7 nanometer försenas. Företaget spår även ett dystrare tredje kvartal för året, med en femprocentig nedgång i omsättning ställt mot 2019 års siffror. Aktiemarknaden imponerades inte, och aktien sjönk under gårdagen med nio procent. Ärkerivalen AMD:s aktie steg i samma vända, och passerade Intels för första gången på över ett decennium.

Näst på tur för Intel är lanseringen av "Tiger Lake" för bärbara på företagets andra generations tillverkningsprocess om 10 nanometer med arkitekturen Willow Cove. Lanseringen sker under årets tredje kvartal, även om vissa tillverkare redan röjt datorer med "Tiger Lake" under skalet.

Läs mer om kretstillverkare: