Nyheten att Intel förlägger en del av sin tillverkning av andra generationens Xe-grafikprocessorer hos TSMC kom inte som någon överraskning, då rykten gått sedan i våras. Nu när Intel krupit till korset och erkänt sina egna tillverkningsrelaterade tillkortakommanden framkommer först att företaget bonar om i sin tekniska ledningsgrupp, enligt ett pressmeddelande publicerat hos Techpowerup.

Här får Ann Kelleher det övergripande ansvaret över Technology Development, samtidigt som tidigare ansvarige och 36-årige Intel-veteranen Mike Mayberry fortsätter i en konsultroll till och med årsskiftet. Bolaget ser även ut att ha funnit sin huvudsakliga syndabock – Murthy Renduchintala, med ansvar för ingenjörskonsten hos Intel, gör enligt pressmeddelandet sin sista dag den 3 augusti.

Den direkta vinnaren i Intels soppa är som tidigare känt TSMC, och även här tillkännages Intel-kopplade nyheter till följd av gårdagens tillverkningsrelaterade stoff. Enligt Digitimes (via Techpowerup) kommer den taiwanesiska kontraktstillverkaren inte bygga ut sin tillverkningskapacitet till följd av beställningar från Intel.

Digitimes menar att det hela bygger på att TSMC inte ser Intel som en långsiktig kund, utan att företaget tillfälligt avlastar Intels tillverkning. Faktumet att överenskommelsen gäller tillverkning på 6 nanometer kan även förenkla resonemanget, då Intel inte kräver kapacitet på TSMC:s 5-nanometersnod, vilket kommer vara bolagets flaggskepp vid tillverkningstillfället.

Oavsett detaljer sitter TSMC i en guldsits, där bland andra Nvidia och AMD med flera, ser ut att behöva bjuda över varandra för att få tillgång till dess fullbokade flaggskeppsnoder. Den just nu närmaste konkurrenten Samsung har inte gjort mycket väsen av sig sedan problemen på 5 nanometer framkom, men kommer att hoppa över tillverkning på 4 nanometer till fördel av 3.

Läs mer Intel och TSMC: