Hösten år 2020 har präglats av bristande tillgång på eftertraktade produkter, en trend som inleddes med Nvidias grafikkort i Geforce RTX 3000-serien. Med tidigare års lanseringar av grafikkort har försäljning av grafikkort till kryptoberäkning (eng. mining) varit ansvarigt för tillfällig brist på produkter i handeln, och mining ser ut att ha spelat en roll även för Geforce RTX 3000.

Detta enligt en rapport från finansanalytiker hos RBC Capital Markets (via Bitcoin) som konstaterar att mining-försäljning stått för en ansenlig del av Nvidias starka intäkter under årets tredje kvartal. Enligt analysen har kryptogrävare under gångna månader köpt Geforce RTX 3000-kort till ett värde om 175 miljoner USD, eller cirka 1,49 miljarder kronor. Nvidia rapporterar en ökning om 37 procent för Q3 2020, och mining-försäljning står därmed för en ansenlig del av detta.

For the quarter in review, Nvidia sold at least $175 million worth of new generation GPUs to ethereum miners, helping the outperformance, according to a note from RBC Capital Markets analyst Mitch Steves. The analyst had guided sales to miners to come in at $150 million for the quarter.

Steves noted that the upcoming network upgrade of the Ethereum blockchain, also known as Ethereum 2.0, which is scheduled to take place sometime in December, demands that miners switch over to more efficient mining hardware. Nvidia’s new Ampere GPU chips are thought to meet that need.

Den totala försäljningen inom Gaming uppnår ett värde om totalt 2,27 miljarder USD, men detta innefattar all spelrelaterad försäljning och det går inte att utröna exakt hur stor del Geforce RTX 3000 "Ampere" står för. En överslagsräkning på 145 miljoner USD uppdelat i priset för Geforce RTX 3080, som varit på marknaden längst, visar att om Nvidia sålt RTX 3080 för 145 miljoner dollar innebär det fler grafikkort till mining-syfte än till "vanliga" konsumenter.

Då det inte framkommer i Nvidias kvartalsrapport exakt vilka Geforce-modeller som utgör försäljningen, och att Barrons analys endast är en uppskattning av hur stor del av korten som används för mining, är en sådan överslagsräkning för trubbig för att vara en konkret analys. Det analysen åtminstone pekar på är att kryptogrävande har varit en bidragande faktor till brist på Ampere-hårdvara.

En motivering till den ökade efterfrågan på Geforce RTX 3000-hårdvara uppges vara att nätverkstekniken bakom kryptovalutan Ethereum uppgraderas i december, och att den nya versionen ställer högre krav på effektiv mining-hårdvara. Ökat tryck från kryptogrävare förstärker alltså ytterligare ett problem som plågat samtliga lanserade modeller i Geforce RTX 3000-serien.

Nvidias VD Jensen Huang har sedan tidigare meddelat att begränsad tillgång fortsätter in på början av år 2021. Det återstår att se om mining-branschen går hårt även åt AMD:s Radeon RX 6000-serien, där tillgången på grafikkort varit svagare än Nvidias nykomlingar. AMD uppges ha dedikerade grafikkort på gång för just mining, vilket om det stämmer kan underlätta för den som vill få tag på ett Radeon RX 6000-kort de närmaste månaderna.

Läs mer om begränsad grafikkortstillgång hösten 2020: