Fjolårets intensiva grafikhöst ser ut att läcka över in i 2021, där året rivstartat med idel rykten om kommande grafikkort från Nvidia såväl som AMD. Intel har under tidigare år varit en aktör som normalt sett inte figurerat i diskussioner gällande grafik för gamingdatorer, men om bolaget själv får välja är 2021 året då det ändras, med grafikkortsserien Xe-HPG.

Nu har Videocardz grävt fram att stöd för kortet DG2, den PCI Express-baserade utgåvan i serien Xe-HPG, lagts till i Intels senaste drivrutiner i två varianter. Enhets-ID och kommentaren "128" respektive "512 SKU" är vad som skiljer varianterna åt, där siffran kan antas vara en referens till antalet exekveringsenheter (EU) i kretsen.

Intel-DG2-512-EU-1.png

Varje exekveringsenhet i Xe innehåller åtta FP32-ALU:s (Arithmetic Logic Unit), vilka i det närmaste är att likna med streamprocessorer hos AMD, eller CUDA-kärnor i fallet Nvidia. Med enkel matematik kan således räknas ut att DG2 "128" utrustas med 1 024 kärnor, medan den biffigare "512"-varianten bjuder på 4 096 stycken.

Rykten från i höstas talade om ytterligare två konfigurationer, en med 384 exekveringsenheter samt en med hela 960 stycken. Åtminstone den förstnämnda ser ut att kunna bli verklighet då Intel lär vilja brygga gapet mellan sina två modeller, medan rapporterna om en 7 860-kärnig variant som bygger på 960 exekveringsenheter försvann lika snabbt som de dök upp.

Grafikkorten i serien Intel Xe-HPG paras med GDDR6-minne och tillverkningen av kretsarna tillhandahas inte av bolaget självt. Exakt vem som står för tillverkningen är obekräftat, men TSMC och dess 6-nanometersnod N6P tros vara det mest sannolika alternativet.

Läs mer om Intel Xe: