Insticksprogrammet Adobe Flash Player, även kallat Flash, slutade uppdateras och distribueras av Adobe 31 december 2020, men förlorade sin relevans långt innan det. Under 2016 började stora webbläsare helt fasa ut det till förmån för modernare alternativ, likt de öppna standarder som går under HTML5.

Flash har ett begränsat end of life-stöd och Microsoft släppte i slutet av 2020 en valfri uppdatering för att låta användare permanent ta bort Adobe Flash från operativsystemet. Nu stänger Microsoft både dörrar och fönster helt för Flash, och den tidigare valfria uppdateringen blir från 10 juli 2021 obligatorisk. Det skriver Microsoft i ett inlägg på Windows Blog.

To help keep our customers secure, Microsoft will remove the Flash component from Windows through the KB4577586 “Update for Removal of Adobe Flash Player” – Suchithra Gopinath, Windows Blog

Uppdateringen rullas ut redan nästa månad i Windows 10 version 21H1, och utöver att den helt tar bort Flash från operativsystemet förhindrar den även att det installeras igen. En stor del av anledningen till varför Flash portas helt är de säkerhetsproblem som det dragits med under lång tid, och som bidrog till varför det lades ned till att börja med.

I samband med uppdateringen av Windows 10 ska verktyget för att ta bort Flash även inkluderas till Windows 8.1, Windows Server 2012 och Windows Embedded 8 Standard. För den som verkligen inte vill säga farväl till Adobe Flash Player ännu förhindrar uppdateringen inte manuell installation från en tredjepartskälla.

Vilket gammalt Flash-spel eller vilken Flash-animation var din favorit?